Studenter svarar på kritiska hållbarhetsutmaningar

Stilfulla cykelställ som fångar solenergi i Uppsala, kontor som designas av hyresgästerna själva med flyttbara väggar och framtidens energiföretag med en kooperativ affärsmodell. Det är bara några av de bidrag som tävlar om totalt 75 000 kr i den internationella hållbarhetstävlingen Sustainergies Cup, med ovanligt många  ingenjörsstudenter som deltagare.

I den sjunde upplagan av Sustainergies Cup ligger fokus på att hitta idéer och lösningar för den hållbara staden, det cirkulära kontoret och framtidens energisystem. Energimyndigheten, Atlas Copco, och Skandia Fastigheter är avsändarna som kommer belöna vinnarna med prischeckar om 25 000 kr. För vardera utmaning har fem team nu gått till final och vinnarna kommer att tillkännages vid prisutdelningen den 9 mars, på Sveavägen 44 i Stockholm.

– Bidragen som tagit sig an vår scenariostudie Fyra framtider, är väldigt bra och visar på precis den typen av kreativitet vi behöver för att lösa framtidens energiutmaningar, säger Mattias Eriksson, direktör vid Energimyndighetens gd-sekretariat.

Av de drygt 100 tävlande studenterna har totalt femton team från Sverige, Spanien, Bangladesh och Australien valts ut som finalister i tävlingen. Årets tävling har lockat ovanligt många ingenjörer till att lösa hållbarhetsutmaningar och bland finalisterna finns även miljövetare, ekonomer och matematiker, med flera.

Nu återstår juryns viktiga arbete att utse de tre vinnande bidragen. Årets jury består av Mattias Goldmann, utsedd till "Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016" av Aktuell Hållbarhet och VD på Fores; Sofie Allert, grundare och VD på Swedish Algae Factory; Magnus Ljungberg, VD på Futerra; Ylva Öhrnell, ordförande för Nätverket för Hållbart Näringsliv samt Environment and Quality Manager på DHL Freight; Sofia Svingby, Vice President Corporate Responsibility på Atlas Copco, Helena Lundborg, hållbarhetschef på Skandia Fastigheter och Mattias Eriksson, direktör vid gd-sekretariatet på Energimyndigheten.

Mer information

Se http://www.sustainergies.se/press/ för pressbilder och presentationer av samtliga finalister. Vinnarna tillkännages vid prisutdelningen torsdagen den 9 mars, på Sveavägen 44 i Stockholm.

Kontaktuppgifter:

Markus Danell, Verksamhetschef Sustainergies, 073 809 62 43, mar...@sustainergies.se
Lotta Gill, Communication Manager Atlas Copco, 070 340 86 80, lotta...@se.atlascopco.com
Ola Westberg, presschef Energimyndigheten, 016-544 23 99, ola.we...@energimyndigheten.se
Katarina Noré, kommunikationschef Skandia Fastigheter, 073 944 72 04, katarin...@skandiafastigheter.se
Helena Lundborg, hållbarhetschef Skandia Fastigheter, 070 593 00 69, helena.l...@skandiafastigheter.se