Blixt vann Innovationsrace på Power Circle summit 2018

Blixt vann Innovationsrace 2018 och första priset på 100 000 kronor. På andra plats kom Altris som fick 50 000 kr och på tredje plats kom Epishine med en vinst på 25 000 kr.


Fr. v. Tim Nordh-Altris, Charlotta Holmquist-Blixt, Trued Holmquist-Blixt, Emma Woxlin-Epishine. Fotograf: Emmy Jonsson

Energimyndigheten och InnoEnergy genomför varje år ett Innovationsrace där tio start-ups får pitcha sina idéer. Årets förstaplats gick till företaget Blixt och juryns motivering till det vinnande bidraget löd:

"Ett bolag med potential inom flera områden med möjlighet att reducera material- och energiförbrukning. Trots sin korta historik möter de kunder och väcker intresse på en mångmiljardmarknad."

– Vi vill från Energimyndighetens sida lyfta att det finns många bra innovationer hos små och medelstora företag som kan bidra till att övervinna klimatproblemen, säger Andreas Stubelius, portföljutvecklare på Energimyndigheten.

Innovationsbolaget Blixt arbetar med att göra mekaniska automatsäkringar elektroniska och därmed öppna upp för nya tjänster mot slutanvändare och energibolag.

– Vi är så glada och stolta över att ha vunnit. Eventet har varit roligt och hållit hög kvalitet, säger Trued Holmquist, vd på Blixt.

– Prispengarna kommer väl till pass eftersom vi behöver köpa in en skrivare som skriver ut tvålagerkretskort, säger Charlotta Holmquist, ekonomichef på Blixt.

På andra plats kom Altris med sin miljövänliga batteriteknik och på tredje plats kom Epishine som gör organiska solceller.

Innovationsrace

Innovationsrace är ett årligt evenemang för att lyfta innovationer med energirelevans. Evenemanget hålls i samband med konferensen Power Circle Summit. Tio innovationsföretag pitchar sina innovationer till konferensdeltagarna på 200 sekunder och publiken ska sedan rösta fram tre finalister.

Publiken röstar efter hur väl innovationen följer kriterierna affärspotential, innovationshöjd och bidrag till ett hållbart system. De tre start-ups med flest röster går till final. I finalen får sedan en jury, efter ytterligare en pitch, avgöra hur innovationsbolagen placerar sig. Juryn i Innovationsrace 2018 bestod av:

  • Jane Walerud, Investerare – Walerud Ventures
  • Malin Carlström, Senior VP Northern Europe – ABB Technology Ventures
  • Mimmi Hedelin, Investment Manager Technology – Industrifonden
  • Markus Berglund, Business Creation Manager – InnoEnergy Scandinavia
  • Anneli Eriksson, Chef Avd, Affärsutveckling, Energimyndigheten

Framgång för tidigare vinnare av Innovationsrace

Climeon vann Innovationsrace 2016. Sedan dess har det gått t bra för dem. Idag är de börsnoterade och värderas till ungefär 2 miljarder. De har en teknik som gör el av spillvärme. Efter innovationsracet har de kammat hem ett flertal affärer på att göra el av geotermisk värme.

Sofie Allert, VD på Swedish Algea Factory, vann Innovationsrace 2017 och prispengarna gick direkt in i den produktionsanläggning som de byggt under året. Deras innovation är en beläggning från alger som ökar verkningsgraden på solceller markant.