Orm-bro och havsodlad bro vinner innovationstävling

Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan har två tävlande lag i infrastrukturbranschen arbetat med under ett år. Idag under Almedalsveckan presenterades vilket lag som vunnit tävlingen. En ormformad bro vann kategorin "transformativ helhetslösning för nollutsläpp" en havsodlad bro vann kategorin "banbrytande innovationskoncept".

Foto: Naturvårdsverket

Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan har två tävlande lag i infrastrukturbranschen arbetat med under ett år. Idag fick segrarna ta emot sitt pris av miljöminister Karolina Skog i samband med ett Almedalsseminarium.

Två lag har fått tävla mot varandra genom ett fiktivt brobygge där utmaningen har varit att bygga Öresundsbron på nytt, men denna gång helt utan utsläpp av växthusgaser. Det är Naturvårdsverket som under det senaste året tillsammans med Energimyndigheten, Trafikverket, Formas, Vinnova, Mistra och Tillväxtanalys drivit den unika innovationstävlingen.

Totalt har 29 organisationer varit med i tävlingen och i vinnarlagen finns bland annat företagen NCC, Sandvik, Cementa, WSP och Sweco liksom forskare från RISE, Swerea MEFOS och Chalmers tekniska högskola, vilka har bidragit till att bredda idéutvecklingen.

Under tävlingen har lagen fördjupat sig inom bland annat biomimicry, ny gruv- och rymdteknik och nya affärsmodeller. Lagen har lämnat in tre till fem koncept vardera i tävlingskategorierna "transformativ helhetslösning för nollutsläpp" och "banbrytande innovationskoncept". Koncepten har bedömts av två jurygrupper.

Orm-bro och havsodlad bro vinner innovationstävling

Det vinnande konceptet offentliggjorde idag med en prisutdelning av närings- och innovationsminister Mikael Damberg och miljöminister Karolina Skog i samband med ett Almedalsseminarium.

Lag blå vann kategorin ”Transformativ helhetslösning för nollutsläpp” med en ormformad bro, i klimatpositiv stål- och betongkonstruktion med bikakestruktur, som sparar material och producerar energi. Ett vinnande koncept som reducerar 304 000 ton koldioxid från atmosfären.

Lag gul tog hem första priset i kategorin ”Banbrytande innovationskoncept”. Lagets vinnande bidrag presenterar en bro där naturens egna processer odlar fram bron i biobetong med hjälp av koldioxid och kalk från havet. Det vinnande konceptet innehåller även nya byggprocesser och nya affärs- och finansieringsmodeller.

–Det här är ett utmärkt exempel på vad som händer när aktörer som traditionellt inte samverkar sätter sig ner gemensamt för att lösa ett problem. Vi har sett exempel på alternativa angreppssätt som skapar förutsättningar för nya idéer, även i framtiden, säger Anders Pousette på Energimyndigheten.

För mer information, kontakta:

Anders Pousette, handläggare Energimyndigheten
E-post: anders.p...@energimyndigheten.se
Tel: 073 660 02 31

Eva Dalenstam, innovationssamordnare Naturvårdsverket,
E-post: eva.dal...@naturvardsverket.se
Tel: 076 115 15 06

Ylva Carlheim-Gyllensköld, presskontakt i Almedalen Naturvårdsverket,
E-post: ylva.carlheim...@naturvardsverket.se
Tel: 076 115 18 34

Mer information

Läs mer om tävlingen på Naturvårdsverkets webbplats:
www.naturvardsverket.se/innovationstavling