En vecka med seminarier om belysning

Sedan 2011 ordnar Energimyndigheten en belysningsvecka. I år genomförs den 3–7 december i Energimyndighetens lokaler i Stockholm och fokuset är, precis som tidigare år, det senaste inom modern belysningsteknologi och forskning.

Under belysningsveckan som inleds hos Energimyndigheten den 3 december hålls ett eller flera seminarier per dag. Medarrangör och deltagare under hela veckan är det amerikanska forskningscentret Lighting Research Center (LRC) från Troy i New York. LRC är världsledande inom belysningsforskning och belysningsutbildningar, och samarbetar med tillverkare, användare och myndigheter över hela världen.

Det händer mycket inom belysningsområdet både i Sverige och internationellt just nu. Gamla och ineffektiva ljuskällor har fasats ut, och ljuskällor kan numera också användas för bredbandskommunikation. Forskningen om ljus och hälsa är på framåtmarsch och när hela energisystemet måste ställas om kan belysning verka som lastbalanserare på elnätet.

Mer om detta och mycket mer får deltagarna kunskap om på de olika seminarierna under veckan. Varje dag finns det också möjlighet att besöka Energimyndighetens belysningslabb och titta närmare på testplatser för livslängd, färgåtergivning och flimmer.

Seminarierna kommer att hållas på engelska och de flesta är öppna för allmänheten och helt kostnadsfria. Då det är begränsat med platser i Energimyndighetens lokaler är det först till kvarn som gäller.

Välkommen till belysningsveckan!

Plats

Energimyndigheten, Rosenlundsgatan 9, Stockholm. Hitta hit.

Anmälan

Här hittar du mer information och anmälan för samtliga seminarier (engelska).

Program

3 december, kl. 09:00-16:00
Watt is going on

Hur spelar belysningen in på systemnivå? Seminariet ”Watt is going on” behandlar hur långt vi har kommit i omställningen av energisystemet och vad som händer just nu.
Läs mer och anmäl dig här.

4 december, kl. 09:30-13:00
Training in advanced lighting
Belysningsutbildning för landets kommunala energi- och klimatrådgivare. Kontaktperson är Helena Holm.

4 december, kl. 13:00-16:00
Lighting quality at Theaters & Scenes

Seminarium och workshop om belysningskvalitet för scener och teatrar. Halogentekniken är en klassisk ljuskälla för de kulturella scenerna. Med LED-teknikens framsteg finns det nu nya och bra belysningsalternativ tillgängliga – men vilken kvalitet kan vi förvänta oss av de nya ljuskällorna?
Läs mer och anmäl dig här.


5 december, kl. 09:00-17:00
Conference Energy efficient lighting program (EELYS)
Forskarkonferens för programmet 'Energieffektiv belysning' (EELYS). Forskare som är aktiva i programmet presenterar sina projekt och får möjlighet att knyta nya kontakter. Temaområden är materialfysik, sociala studier, belysning som tjänst, ljus och hälsa samt smart och uppkopplad belysning.
Läs mer och anmäl dig här.


6 december, kl. 09:00-16:00
Lighting in the public sector

Under detta seminarium bjuds andra svenska myndigheter in för att diskutera aktuella frågor såsom kravställning vid belysningsupphandling, verifiering av upphandlade produkter, ekonomiska stöd vid installation av energieffektiv belysning med mera.
Läs mer och anmäl dig här.


7 december, kl. 08:30-17:00
IEEE Workshop on Li-Fi Technologies & Applications

Internationellt seminarium med grundaren av LiFi-teknologin och organisationen IEEE. LiFi är ett nytt, och en potentiellt banbrytande, kommunikationsprotokoll för anslutna produkter som ger möjlighet till ökad bredbandsöverföring och säkerhet. Under seminariet får deltagare även se hur LiFi fungerar i praktiken.
Anmälan görs på IEEE: s webbplats.