Fem smarta tips för vattenkokare

Energimyndighetens test av vattenkokare visar att de alla är energieffektiva och dessutom har en låg energianvändning i standbyläge. För att spara på energinotan och miljön är det bra att välja en lagom stor vattenkokare med reglerbar temperatur så att man inte värmer mer eller varmare vatten än vad man behöver.

Energimyndighetens test av vattenkokare visar att alla modeller är energieffektiva och att det är ett snabbt sätt att värma vatten. Testet har mätt energianvändning, uppvärmningstid och användarvänlighet för åtta olika modeller av vattenkokare.

– Det är en fördel att bara värma så mycket vatten som man behöver och direkt till den temperatur man önskar, det sparar både energi och tid, säger Helena Nilsson vid Energimyndighetens Testlab.

Alla de testade vattenkokarna har reglerbar temperatur. Fördelen med det är att om man inte behöver kokande vatten så kan man enkelt minska energianvändningen med 35 procent genom att sänka temperaturen till 80 grader. För det enskilda hushållet är besparingen marginell men på det stora hela har det betydelse.

Många droppar små

Om en miljon av Sveriges drygt 4,6 miljoner hushåll kokar två kannor vatten per dag går det åt mellan 86 och 140 miljoner kilowattimmar per år, beroende på vilken av de testade vattenkokarna som används. Om de istället skulle värma vattnet till 80 grader kan de tillsammans spara motsvarande den årliga elanvändningen för 5 500 till 7 000 villor.

Räkneexemplet baserar sig på resultaten för de testade vattenkokarna och att ett villahushåll använder 5 000 kilowattimmar hushållsel per år.

Låg energianvändning i standby

Vattenkokare har inga EU-gemensamma ekodesignkrav motsvarande de som finns för kaffebryggare. Trots detta visar testet att vattenkokarna generellt har en låg energianvändning i standbyläget, från 0 watt till 0,4 watt. Vattenkokare är en av de produkter EU diskuterar att ta fram krav på resurseffektivitet för i framtiden.

Fem smarta tips för att välja vattenkokare

  • Vattenkokare med reglerbar temperatur sparar både tid och energi då vattnet får rätt temperatur direkt.
  • Varmhållning kan vara praktiskt men ökar energianvändningen.
  • Välj en lagom stor vattenkokare utifrån önskemål och behov.
  • Skalan på kannan ska vara tydlig så att man fyller lagom mycket vatten - varken för lite eller för mycket.
  • Prova att handen passar i handtaget och att kannan inte är för tung eller för klumpig.

Mer information

Ta del av testet av vattenkokare här.