Ny utlysning för forskning inom energieffektiv belysning

Energimyndigheten utlyser nu cirka 20 miljoner kronor i den andra utlysningen i forskningsprogrammet - Energieffektivisering inom belysningsområdet, EELYS. Programmets syfte är att främja energieffektivisering inom belysningsområdet.

Forskningsprogrammet EELYS syfte är att främja energieffektivisering genom utveckling på belysningsområdet. I Sverige står belysning för en betydande del av den totala elanvändningen. Därför är det viktigt att fortsätta utvecklingen av energieffektiv belysning och nya tekniska systemlösningar, där ljuskällor ingår i ett större system med smart styrning och kontroll.

– Programmet är unikt eftersom det har ett tvärvetenskapligt perspektiv och därmed ger helt nya möjligheter för forskning på belysningsområdet. Från den förra utlysningsomgången ser vi redan flera intressanta projekt där belysningsteknik har förenats med bland annat utomhusmiljö och beteende, säger Anders Hallberg som är programansvarig på Energimyndigheten.

Projekt som kan få stöd inom forskningsprogrammet ska inriktas på något av följande områden:

  • Ljuskällor och komponenter.
  • Belysningssystem.
  • Energieffektiv och funktionell belysning av god kvalitet.
  • Utvärdering av ny teknik och nya tillämpningar.

Utlysning öppnar inom kort

EELYS omfattar totalt 50 miljoner kronor fördelade över åren 2017 till och med 2021. Energimyndigheten kommer att genomföra minst en utlysning per år, så länge det finns medel kvar att fördela.

Utlysningen för 2018 omfattar cirka 20 miljoner kronor och planeras att öppna inom kort. Om du vill vara säker på att inte missa utlysningen kan du kan välja att prenumerera på de senaste forskningsstöden här.