Stort intresse för att hitta nästa stora energiinnovation i Malmö

Vilken är vår nästa stora, globala energiinnovation? Det är mycket möjligt att den finns bland de tio speciellt utvalda cleantech start-up företag som tävlar i Cleantech Open i Malmö idag. Mer än 500 deltagare har anmält sig till eventet och vi hoppas tycke uppstår mellan företag och investerare.

Det var över 100 företag som sökte till Cleantech Open. Tio företag vann juryns gunst och kommer i dag att pitcha sin energiinnovation för juryn och publiken. Juryn består av internationella investerare och industriföretag. Energimyndigheten är huvudfinansiär för tävlingen.

– Det här är en jättechans för företagen att bygga relationer med internationella investerare och på så sätt kunna växa globalt. Cleantech-innovationerna måste ut på den globala marknaden. Vi hoppas att många nya relationer ska byggas tack vare Nordic Cleantech Open, säger Andreas Stubelius, portföljutvecklare på Energimyndigheten.

Finalen i Nordic Cleantech Open är del av programmet för Cleantech Capital Day, som hålls under Nordic Clean Energy Week i Malmö. De utvalda företagen kommer att pitcha sin innovation för jury och publik, och sedan kommer publiken att rösta fram vinnaren.

30-timmars Sustainability Innovation Race

Parallellt med Nordic Cleatech Open så pågår 30-timmars Sustainability Innovation Race. Det är ett annat event som också riktar sig till innovationsbolag och investerare. Det är ett innovationsrace som pågår i 30 timmar och syftet är att hitta idéer som kan lösa klimatproblemet.

–Vi ser med spänning på de kommande 30 timmarna och ser fram emot resultaten i morgon. Om du är intresserad av att lära dig mer om processen och till och med vill bidra, kom förbi lobbyn på Clarion Live i Malmö, säger Christopher Waldén från Energimyndigheten, som ansvarar för back-office funktionen för tävlingen.

Tävlingen tar avstamp i de 17 hållbarhetsmålen. Resultaten kommer att presenteras under eftermiddagen den 23 maj. En uppföljning av resultaten kommer sedan att göras på Mission Innovation 4 i Vancouver 2019.

Om Nordic Cleantech Open

Nordic Cleantech Open är en tävling för entreprenörer inom cleantech-området. Syftet är att hitta 25 cleantech start-up företag med den bästa energiinnovationen.

De 25 företagen presenteras för expertjuryn som består av internationella investerare och industriföretag. Av de 25 har tio valts ut som finalister. Det är dessa som tävlar i Malmö, där publiken får rösta fram vinnaren. Det är en perfekt chans för företagen att bygga relationer som kan få ut dem på den globala marknaden.