5 finalister klara för Innovationsrace 2019

Den 7:e maj presenterar fem finalister och tillika startupföretag sina innovationer på Innovationsrace under Power Circle Summit. De tävlar om topp tre placeringar där förstapriset är 100 000 kr, andrapriset är 50 000 kr och tredjepriset är 25 000 kr. 

Innovationsrace genomförs som en del av den årliga konferensen Power Circle Summit och har sedan starten 2015 varit ett mycket populärt inslag. Konferensen går av stapel 6–7 maj i Göteborg på Svenska mässan. Själva konceptet Innovationsrace är ett samarbete mellan Energimyndigheten, InnoEnergy och Ignite Sweden.

– Det är mycket domedagsscenarion där klimatförändringar har stor del. Men här satsar vi konkret på framtiden, genom att skifta till kundperspektiv och implementering väntar vi inte utan skapar framtidens lösningar nu. Innovationsracet är en stor möjlighet för små bolag att hitta både partner och kunder som minskar tid till marknaden och ökar framgångschanserna betydligt, säger Kenneth Johansson, vd InnoEnergy Scandinavia.

De fem finalisterna har valts ut av en jury med representanter från alla samarbetspartners. Finalisterna är:

  • Einride
  • Enjay
  • Mimbly
  • Eneryield
  • Surfcleaner

De fem finalisterna får möjligheten att genomföra en pitch på 3 minuter inför en jury bestående av fem personer som är investerare och storbolag. Energimyndighetens generaldirektör, Robert Andrén, kommer att vara ordförande. Juryn får ställa frågor till de pitchande företagen innan publiken röstar på sina favoriter. Juryn kommer sedan att presentera de tre vinnarna i slutet av Power Circle Summit konferensen.

Stort intresse att delta

Till årets Innovationsrace kom det in 41 ansökningar och är ett rekord. I år finns ett par nya inslag, till exempel att 20 innovationsbolag får möjlighet att ställa ut och vara med i matchning med storbolag och kunder.

Utöver ovanstående tilldelas även kommersialiseringspriset till något av de 20 utställande bolagen. Priset innebär att ett av de 20 bolagen kommer att få möjlighet att vinna ett kommersiellt pilotprojekt med ett storbolag.

– Alla vet att det sker ett skifte, men hur gör vi? I år byter vi fokus, från investerarperspektiv till kundperspektiv och implementering av innovativa energilösningar. Vi vill visa att energiinnovationer faktiskt bidrar til