Boverket och Energimyndigheten föreslår krav på inspektion av uppvärmnings- och luftkonditioneringsystem

I ett gemensamt regeringsuppdrag har Energimyndigheten och Boverket utrett hur krav på inspektion av uppvärmningssystem och luftkonditioneringssystem ska införas i svenska regler. Kravet på inspektion finns i EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda.

Svaret på regeringsuppdraget finns i rapporten Inspektion av uppvärmningssystem och luftkonditioneringssystem som lämnades till Regeringskansliet i maj 2019.

Inspektionen samordnas med energideklarationen

Enligt EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, även kallat EPBD, är det är system med nominell effekt på över 70 kW som ska inspekteras regelbundet. I svaret till regeringen föreslår de båda myndigheterna att krav på inspektionen samordnas med lagen och förordningen om energideklarationen för de byggnader som deklareras regelbundet, och att övriga byggnader ska rapporteras separat.

Liknande krav har tidigare funnits för luftkonditioneringssystem och förslaget innebär att de tidigare reglerna återupptas och anpassas till gällande lydelse i energiprestandadirektivet (EPBD). Förslaget är att kravet på inspektion ska träda i kraft den 10 mars 2020.

Krav på system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning

Energiprestandadirektivet innehåller även krav på att alla byggnader som inte är bostäder, och som har uppvärmningssystem och luftkonditioneringssystem med en nominell effekt över 290 kW, ska ha fastighetsautomation som uppfyller vissa minimikrav. Detta gäller såväl nya byggnader som befintliga byggnader och kravet börjar gäller från år 2025.

Boverket och Energimyndigheten föreslår att kraven införs genom ändringar i plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen. I Boverkets föreskrifter kommer mer detaljerade regler att finnas. Arbetet med detta planeras att starta under hösten 2019.

Mer information

Media är välkomna att kontakta Boverkets presservice: 0455-35 31 70

Kontakt

Energimyndigheten – Tomas Berggren, Tomas.B...@energimyndigheten.se 

Boverket – Mikael Näslund, Mikael....@boverket.se

Nyheter