Internationell tävling viktig språngbräda för innovationsbolaget Meva Energy

Våren 2017 deltog Meva Energy i den internationella tävlingen SET 100. De placerade sig bland topp tre finalisterna och blev uppmärksammade av Europeiska investeringsbanken EIB.

Våren 2017 anordnade den tyska energimyndigheten (Dena) Startup Energy Transition Awards (SET 100).Totalt 400 tävlande deltog och svenska Meva Energy blev en av tre finalister i kategorin ”Low carbon energy production”. Svenska företag med energilösningar har fortfarande möjlighet att delta i SET 100 för 2019 då sista ansökningsdag är 31 januari.

Meva Energy är ett litet, högteknologiskt bolag som gör nyckelfärdiga anläggningar för gasproduktion som använder bränsle av överblivet material från skogsindustrin. Företagets nya teknik lockar industrier som vill satsa på lokala, cirkulära energilösningar.

– Att delta i tävlingen har öppnat många dörrar. Vi har fått tillgång till ett stort nätverk och ett erkännande av potentialen och förmågan hos vår teknologi. SET 100 är ett otroligt stort och väl genomfört arrangemang och fokus är väldigt tydligt på just kvantifierad potential att reducera CO2. Vi rekommenderar alla teknikutvecklingsföretag med stor sådan potential att vara med, säger Niclas Davidsson, vd för Meva Energy.

Som enda svenska aktören att gå så långt fick Europeiska investeringsbanken (EIB) upp ögonen för Meva Energy. EIB tillhandahåller ett särskilt låneinstrument för kunder som vill köpa oprövad och riskfylld teknik. Endast fem svenska företag har hittills blivit tekniskt godkända av EIB att kunna erbjuda låneinstrumentet till eventuella kunder, Meva Energy är ett av företagen.

– World Energy Council är glada över att kunna stödja globala ansträngningar för att stärka ekosystemet för energiinnovationer. Detta gör vi med SET-priset i samarbete med Dena. Utveckling av innovativa verktyg, som vi ser hos SET100 finalisten Meva Energy, kommer att hjälpa till att navigera bättre vägar för ett renare, säkrare och billigare energisystem för alla, säger Christoph Frei, vd och generalsekreterare på World Energy Council.

Startup Energy Transition

Start Up Energy Transition (SET) är en internationell plattform som stöder innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Den består av det årliga SET Award och SET Tech Festival. SET-plattformen drivs av den tyska Energimyndigheten (Dena) tillsammans med intresseorganisationen World Energy Council (WEC).

Energimyndigheten jobbar ständigt med att hitta nya möjligheter för att hjälpa svenska innovationsbolag med energilösningar ut på marknaden. Genom att ingå samarbete med Dena och WEC så ger det tillgång till nätverket av internationella företagsledare och investerare som de svenska bolagen kan ha nytta av.