Över 200 investerare på första kapitalmarknadsdagen för grön teknik

Idag har Sweden Sustaintech Venture Day premiär. Det är en kapitalmarknadsdag för grön teknik. Intresset är stort då över 200 investerare är intresserade av att träffa mer än 30 företag för att investera i deras energilösningar.

Målsättningen med Sweden Sustaintech Venture Day är att dra igång en viktig och återkommande dag där nätverk av investerare träffas för att investera i grön teknik för att på så vis skapa förutsättningar för energiinnovationer som kan bidra till energiomställningen.

Antalet bolag med energiinnovationer och investeringar i Cleantech har ökat markant enligt Nordic Cleantech Dealflow Report. Detta speglas tydligt i intresset för denna dag.

– Sting ser att andelen Sustaintech bolag ökar snabbt hos oss och inslaget av digitala lösningar innebär att fler investerare hittar tillbaka. Sweden Sustaintech Venture Day speglardet snabbt ökande intresset för branschens positiva utveckling och det stora antalet framgångsrika svenska exportbolag som nu växer fram. Hållbarhet är numera en central komponent i alla verksamheters framtidsplaner, säger Magnus Rehn, affärscoach Sustainability på Sting.  

Stort intresse att investera i Cleantech

Totalt är det över 200 investerare anmälda till eventet som hålls på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Bland investerarna ser vi bland annat affärsänglar, Corporate Ventures, VC-firmor, fonder och offentliga finansiärer. Detta visar tydliga indikationer på att Cleantech är ett högintressant och prioriterat område.

– Vi på Energimyndigheten är glada över att så många uppmärksammat denna dagen. Det visar på ett intresse och en kraftsamling för impact investments, att investera i lösningar som inte bara går ut på att tjäna pengar, men också att göra en skillnad och skapa en effekt på en stor utmaning, energiomställningen, säger Sasan Shaba, portföljansvarig på Energimyndigheten.

Över 30 företag presenterar sina lösningar

Över 30 företag kommer att få möjlighet att presentera sina lösningar. Detta i form av korta presentationer (pitchar) för specifika investerare. Företagen befinner sig i olika utvecklingsfaser och söker olika typer av kapital.

Etablerade entreprenörer kommer att berätta om sin specifika utvecklingsresa med sitt företag och berätta om framgångsfaktorer för investeringar inom Cleantech.

– Arbetet med Sweden Sutaintech Venture Day har verkligen visat att det behövs ett systematiskt arbete kring den här sektorn. Vi har gått igenom 600 bolag och valt ut de vi tycker varit mest intressanta och det har ändå kommit fram fler och fler spännande bolag som vi inte hittat i vår genomgång så det behövs någon form av nätverk eller liknande för att hålla kontakt med dessa bolag och att hjälpa dem accelerera, säger Boel Swartling, initiativtagare och investerare.

Nästa steg

Kapitalmarknadsdagen kommer att leva vidare, redan nästa år den 6:e februari sker nästa Sweden Sustaintech Venture Day och mellan kapitalmarknadsdagarna kommer det att anordnas specifika forum där investerare träffar utvalda företag samt ett digitalt nätverk för investerarna.