Svenska företaget Blixt Tech vann i internationella tävlingen Startup Energy Transition

Företaget Blixt Tech med sina smarta strömbrytare som ersätter mekaniska mikrobrytare i säkringsskåpet och som dessutom både kan mäta och styra strömmen, vann sin kategori. Internationella tävlingen Startup Energy Transition är en internationell plattform som stöder innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem.


Charlotta Holmquist och Troed  Holmquist, grundare av Blixt Tech tar emot pris på scen i Berlin.

Igår, 9 april, avgjordes vilka energiinnovationer som vann på Startup Energy Transition i Berlin. Sverige hade tre företag med i finalen inom 3 olika kategorier. Blixt Tech vann i sin kategori – Energieffektivitet, Smarta enheter och lagring.  

– Det känns helt galet kul! Vilket erkännande från ett internationellt välrenommerat nätverk. Resan har varit fantastisk hittills och jag hoppas vi kan inspirera fler svenska innovationer. Vi i Sverige ligger i framkant och vi lyckades kommunicera vår vision som hela juryn av experter delade. Nu ser vi fram emot att få ut många demokit vi kan, så hör av er! säger Charlotta Holmquist, medgrundare av Blixt Tech.  

Sverige lyckades genom företagen Epishine, Einride och Blixt Tech kvalificera sig som finalist i tre av fem kategorier. Sverige som land hade 24 ansökningar, högst per capita av alla de deltagande länderna.

Totalt gick 15 finalister från hela världen vidare och fick presentera sina innovationer för högnivåjuryn i två omgångar under Berlin Tech Festival där SET-Award delades ut. Under arrangemanget deltog omkring 1000 personer, många investerare, industriella partners, storbolag, politiker och myndigheter samt topp 100 företag i SET.

– SET100 visar tydligt att start-ups kan bidra till att lösa framtidens klimatutmaningar och att svenska start-ups ligger i framkant. Sverige kan genom innovation och entreprenörskap bidra till verklig förändring och minskat koldioxidutsläpp, inte bara i Sverige utan även på global nivå, säger Marie Wall start-up ansvarig på Näringsdepartementet.  

Blixt Tech, Epishine och Einride ingår alla i Energimyndighetens spännande portfölj av energiinnovationer som kan bidra till energiomställningen. Energimyndighetens stöttar små- och medelstora innovationsbolag med energilösningar för att hjälpa dem accelerera deras väg till marknaden.  

– Jag är riktigt glad över hur bra alla finalisterna levererade och framför allt Blixt Tech:s vinst, det är ett innovativt företag med skarpa entreprenörer bakom, jag önskar dem all lycka framåt. Sveriges innovationskraft står sig i internationella sammanhang och vi visar på att vi har starka framtidsföretag med spännande innovationer, säger Sasan Shaba portföljansvarig på Energimyndigheten.

Strategiskt samarbete

Energimyndigheten jobbar ständigt med att hitta nya möjligheter för att hjälpa svenska innovationsbolag med energilösningar ut på marknaden både i Sverige och internationellt. Genom att ingå samarbete med Dena, tyska energimyndigheten och WEC genom Start Up Energy Transition (SET) så ger det tillgång till ett nätverk av internationella företagsledare och investerare som de svenska bolagen kan ha nytta av. Detta är också ett strategiskt samarbete att lyfta Sverige som ett av de ledande länderna inom innovativa energilösningar.