Elavbrott - vad gör jag nu?

Är du beredd på ett längre elavbrott under vintern? Det vi tar för givet som värme, vatten från kranen och mat blir plötsligt en utmaning. Du ansvarar själv för att klara ett längre elavbrott hemma. Vi ger dig tips och råd på hur du kan förbereda dig innan ett längre el- och värmeavbrott så att du slipper drabbas onödigt mycket om det händer.

Längre el- och värmeavbrott är ovanliga i Sverige men de kan ändå inträffa när som helst. Det blir extra besvärligt på vintern när det är kallt och mörkt ute. Alla måste vara förberedda på att kunna hantera konsekvenser av ett elavbrott, oavsett hur och var du bor.

– När du har en plan för hur du ska agera vid ett längre el- och värmeavbrott blir situationen enklare att hantera om det sker säger Royne Malmström, handläggare på enheten för Trygg energiförsörjning på Energimyndigheten.

Vilken förberedelsenivå du lägger dig på bestämmer du själv, du bör dock planera för att avbrottet kan pågå i flera dygn. När du kartlagt vilka behov du har kan du påverka vilka lösningar som passar dig.

– Vi har sammanställt flera enkla tips, råd och en checklista på saker som är bra att ha hemma. Mycket handlar om också mental förberedelse, har du tillräcklig kunskap tar du också bättre beslut i pressade situationer, säger Royne Malmström.

www.energimyndigheten.se/elavbrott kan du läsa om:

  • 6 tips – så bor du kvar vid ett längre elavbrott
  • Inget vatten i kranen – så förbereder du dig
  • 5 tips – så håller du dig varm hemma
  • Laga mat utan el – så gör du det säkert
  • Quiz: Testa dig – är du tillräckligt förberedd?

Frågor och svar

Varför informerar vi om elavbrott?

Energimyndigheten har i uppdrag att verka för försörjningstrygghet och ett energisystem