Svalt inomhus – energismarta tips i sommarvärmen

Energimyndigheten har samlat de bästa tipsen på hur du kan få det svalt i sommarvärmen utan att du behöver kyla ner hemmet. Tänk efter före du skaffar luftkonditionering eftersom energianvändningen då ökar.

Börja med de enkla tipsen för att hålla hemmet svalt i sommarvärmen.

Stäng av värmen inomhus

Stäng av värmen på elementen, även golvvärme och handdukstork, om det går. Det är lätt att glömma bort.

Stäng av apparater som inte används och släck lampor

Stäng av apparater som TV och datorer när de inte används. Spillvärmen från apparaterna bidrar till att värma huset och det går inte att styra värmen dit den gör mest nytta. Undvik att tända lampor om du inte behöver ljuset.

Markiser, persienner eller gardiner för fönstren

Fäll ner markiser, persienner eller dra gardinerna för fönstren när solen skiner in och värmer.

Öppna fönster och dörrar när det är svalare ute än inne

Med öppna dörrar och fönster ökar luftflödet i huset, vilket ger en svalkande känsla, speciellt när det är lite sommarbris ute. Öppna dörrar och fönster när det är svalare ute än inne, till exempel på kvällen.

Fläkt kan upplevas som svalkande

En bords- eller golvfläkt upplevs som svalkande när du är precis i närheten, men den kyler inte ner rummet. Stäng av fläkten när du inte är i rummet eftersom fläkten ökar energianvändningen och dessutom bidrar till att värma upp rummet. Dra ur sladden ur vägguttaget för ökad säkerhet.

Tänk efter före köp av luftkonditionering

När du har gjort allt du kan för att hålla hemmet svalt är du kanske ändå inte nöjd utan funderar på hur du kan kyla inomhus, men det ökar energianvändningen.

– Försök att göra allt du kan för att hålla hemmet svalt innan du funderar på att börja kyla inomhus. Om du köper en luftkonditioneringsapparat, ta hjälp av energimärkningen, säger Carlos Lopes, senior rådgivare vid Energimyndigheten.  

Ta hjälp av energimärkningen

Ta hjälp av energimärkningen när du köper en luftkonditioneringsapparat. Luftluftvärmepumpar kan både värma och kyla och finns i energiklasserna A+++ och A++, där A+++ är effektivast. Portabla luftkonditioneringsapparater är inte lika effektiva, men de måste klara energiklass A eller bättre. Vattenkylda luftkylare har ingen energimärkning och de är inte anpassade för den svenska sommaren med hög luftfuktighet.

En luftluftvärmepump kan kyla inomhus

En luftluftvärmepump kan både värma och kyla inomhus. När den används för att kyla är den betydligt effektivare ur energisynpunkt än en portabel luftkonditioneringsapparat som dessutom ställer krav på att du har en dörr eller fönster öppet, vilket ökar energianvändningen ytterligare.

Råd till friska i hemmet

Råden vänder sig till friska människor i hemmet.  

Nyheter