AR Packaging Flexibles halverade sin energianvändning

Företaget AR Packaging Flexibles reningsutrustning fungerade bra, förutom att den slukade energi. Efter att ha bytt ut hela reningsanläggningen har de nu lyckats halvera sin energianvändning. Ett stöd från Energimyndigheten gjorde satsningen möjlig.

Foto: AR Packaging Flexibles AB

När Tomas Ivarsson, säkerhet- och miljöansvarig på företaget AR Packaging Flexibles fabrik i Lund, någon gång börjar berätta om förpackningars inre liv på en middagsbjudning blir mottagandet som regel svalt.

– Vi tillverkar flexibla miljöanpassade livsmedels- och hälsovårdsförpackningar, men det är det få som går igång på. Men för oss i branschen är det en spännande produkt.

Förpackningar är mer komplexa än de flesta anar. Ibland ska de vara täta för att inget ska läcka ut, ibland ska de gaser som skapas på insidan kunna pysa ut för att inte skada det egentliga innehållet.

– Det gäller till exempel salladspåsar, om de gaser som bildas i påsen blir kvar kommer salladen att förstöras på en enda dag. Om gaserna istället får sippra ut håller salladen länge.

En energikartläggning visade att det fanns stora mängder energi att spara

Det är inte bara de färdiga produkterna som ställer krav, även miljön i företagets fabriker innebär utmaningar. De flesta avancerade förpackningar bygger på att man smälter plast och sedan lamineras det på andra material. Dessutom ska flertalet av dem ha någon form av tryck, till det används både vattenbaserade och lösningsmedelsbaserade färger.

Både när plast smälts och när förpackningar trycks skapas gaser som, även om de inte är direkt farliga, varken ska andas in eller släppas ut i naturen. Därför fångas dessa upp och leds bort av processventilationsluften till en reningsanläggning. Där får den förorenade luften passera över en glödbädd med en temperatur på närmare 1 000 grader vilket får de oönskade ämnena att oskadliggöras.

– Miljökraven är tydliga, minst 96 procent av alla föroreningar måste bort. Den utrustning vi hade klarade kraven med råge och därför fanns det inte några direkta miljöskäl för oss at