3,1 miljarder i stöd till Hybrit

Energimyndigheten beviljar 3,1 miljarder kronor i stöd till LKAB och Hybrit Development AB genom Industriklivet. Projektet ska etablera en demonstrationsanläggning i Gällivare för produktion av fossilfri järnsvamp. Anläggningen skapar förutsättningar att minska de svenska koldioxidutsläppen med 1,8 miljoner ton per år.

Sverige har som mål att vara helt fossilfritt år 2045 för att därefter uppnå negativa utsläpp. För att kunna nå målet behöver industrin, som står för en tredjedel av de svenska fossila koldioxidutsläppen, ställa om sin verksamhet. Därför krävs breda satsningar på innovativa och oprövade, men lovande, tekniker.

– Svensk industris framtida konkurrenskraft ligger mångt och mycket i att bli fullt ut fossilfri. Därför är de satsningar som sker inom Industriklivet av stor betydelse inte bara för klimatet och miljöns skull utan minst lika mycket för kompetensförsörjningen och sysselsättningen på både nya och gamla industriorter i vårt land. Det beslut som vi nu tar är det finansiellt största som gjorts hittills i detta arbete och det är ett viktigt sådant, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Demonstrationsanläggning i Gällivare

Bakom den ansökan som nu beviljats står LKAB och Hybrit Development AB. En demonstrationsanläggning för så kallad direktreduktion av järnmalm inklusive vätgasproduktion ska byggas på LKAB:s befintliga industriområde i Gällivare. Vid full produktion ska 1,35 miljoner ton fossilfri järnsvamp framställas per år. Anläggningen blir den första i sitt slag och är central för klivet från pilotfas till fullsk­­alig industriell produktion av fossilfri järnsvamp för framtidens fossilfria stål.

– Förädlingen och produktionen av fossilfri järnsvamp är central för klimatet och för svensk konkurrenskraft. Vi välkomnar beskedet att staten är med och delar den inledande risken i detta avgörande steg för att industrialisera Hybrit-teknologin. För att mota klimatförändringarna behöver vi komma framåt snabbt och för att hålla takten är det viktigt att vi får alla förutsättningar på plats inför kommande investeringsbeslut, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Samtidigt som svensk järn- och stålindustri är en utsläppsintensiv sektor, är den avgörande för svensk export och ekonomi. Att framställa fossilfritt stål från gruva till färdig produkt kommer att stärka den svenska konkurrenskraften, och i förlängningen även den europeiska.

– Demonstrationsanläggningen har potential att minska de svenska koldioxidutsläppen med cirka 1,8 miljoner ton per år. Att tekniken nu ska demonstreras i industriell skala är viktigt för omställningen i stålindustrin. De lärdomar som dras kommer att kunna spridas och användas utanför projektet, säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten.

Hybrit-projektet är identifierat och godkänt av EU-kommissionen som en del av ett europeiskt gemensamt projekt (Important Project of Common European interest, IPCEI). EU:s Innovationsfond har tidigare beviljat projektet 108 miljoner euro för demonstrationsfasen. Nu går Energimyndigheten in med ytterligare stöd för att överbrygga finansieringsgapet och öka möjligheterna att lyckas.

 

Nyheter