MESAM: 16 nya forskningsprojekt får 87 miljoner

Energimyndigheten har beviljat stöd till 16 nya forskningsprojekt inom satsningen MESAM (Människa, Energisystem och Samhälle) för att öka takten i energi- och klimatomställningen.

Projekten ska bidra med nya arbetssätt, metoder och verktyg för att skapa lärande och goda exempel på hur energi- och klimatomställningen kan genomföras.

Forskningsprogrammet MESAM är en av Energimyndighetens satsningar på forskning som kan bidra med en mångfald av perspektiv, insikter och förslag på hur samhället kan minska sina energi- och klimatrelaterade utsläpp och samtidigt skapa hållbara energisystem för alla. Programmet finansierar forskning som bidrar med nya perspektiv på energi- och klimatfrågornas komplexa interaktion med samhället och dess aktörer.

Samverkan och samskapande

I den fjärde utlysningen inom programmet var kravet på samverkan och samskapande mellan forskare och de som har användning av projektets resultat centralt. Fokusering på kunskap och lärande som kan bidra till förändring i praktiken ledde till att flera av de beviljade projekten innehåller såväl vetenskapliga som praktiska leveranser, såsom verktyg som kan visualisera klimat- och hållbarhetsindikatorer på kommunal nivå.

De nya projekten förväntas bidra med perspektiv och exempel på lärande och förändring som kan möta samhällets behov av integrerad kunskap. Det handlar bland annat om hur utbyggnaden av solenergi kan förankras lokalt, verktyg och stöd till regionalt omställningsarbete eller konsumtionens roll i klimatomställningen. Ett par projekt studerar också städernas energi- och klimatomställning och bidrar med en europeisk utblick genom att inkludera fallstudier i Amsterdam och Madrid.

Olika teman i projekten

Flera av de beviljade projekten fångar upp teman som är relativt nya i en svensk kontext. Det gäller exempelvis så kallade lokala energigemenskaper som bland annat innebär att lokala aktörer tillsammans producerar, lagrar och delar förnybar energi. Det gäller också hur man integrerar den så kallade munkmodellen i kommunalt hållbarhetsarbete. Munkmodellen är ett ekonomiskt system som syftar till att tillgodose alla människors behov inom gränsen för planetens resurser. Ett annat tema är hur solstrålsregleringsteknologi förmedlas i olika framtidsvisioner i energi- och klimatomställningen. Solstrålsregleringsteknologi handlar förenklat om att reflektera solstrålar tillbaka till rymden för att minska ökande temperaturer på jorden.

Andra teman som berörs i de nya projekten inkluderar vilket klimatavtryck det svenska digitala spelandet har nu och förväntas få i framtiden samt hur man kan påverka individers energibesparande genom olika slags insatser. Ett projekt belyser kvinnors nätverkande inom energisektorn och hur detta kan bidra till ökad jämställdhet. Industrins arbete mot cirkularitet och hållbarhet är också temat i tre olika projekt som ska ta fram nya strategier, verktyg och modeller i avfalls-, biogas- och processindustrin.

– Genom att utforska och testa nya och alternativa sätt att organisera olika delar av samhället bidrar vi till att ta fram kunskap som behövs för att skapa hållbar energi för alla. De nya projekten kombinerar forskningsbaserad kunskap med reella erfarenheter och kan på så vis bidra till förändring i praktiken. Att involvera samhällsaktörer i forskningsprojekten bidrar även med bredare perspektiv som behövs i omställningen, säger Åsa Forsum, enhetschef på Energimyndigheten.

+

Mer om de nya projekten

Att överbrygga stuprör

Det behövs innovativa idéer och arbetssätt för att påskynda hållbara energiomställningar i linje med Parisavtalets mål. Tidigare studier har visat på vikten av att överbrygga stuprör mellan institutioner för att påskynda denna omställning. Detta projekt undersöker hur ett innovativt styrningssätt – EU:s uppdrag för klimatneutrala städer – kan öka takten i energiomställningar. För detta ändamål studerar vi två städer som blivit utvalda av EU för att delta i uppdraget: Stockholm och Amsterdam.

Projektet är uppdelat i tre arbetspaket som fokuserar på design, praxis och effekter av EU:s uppdrag för klimatneutrala städer. I varje arbetspaket utforskar vi tre tvärgående teman: arkitektur, aktörskap och allokering. Detta möjliggör för ny kunskap om strukturer, aktörer och frågor om rättvisa i EU:s uppdrag för klimatneutrala städer. Projektet bidrar därmed till att förstå hur nya styrsätt kan överbrygga stuprör och tillhandahålla verktyg för att påskynda energiövergångar mot netto-nollutsläpp.

Koordinator: Utrikespolitiska institutet

Att överbrygga stuprör - kan EUs uppdrag för klimatneutrala städer accelerera energiomställningar?

Boosting energisparkompetenser

Beteendeinsatser strävar efter hållbarhet genom att påverka energikonsumenternas beteende. Även om de är lovande, är de ännu behäftade med stora problem. De flesta av dessa insatser litar på "nudging"-metoder, som använder subtila förändringar i beslutsmiljön för att utlösa automatiska beteendereaktioner. I konsekvens lär människor ingenting och får inga färdigheter som skulle hjälpa dem att spara energi på lång sikt. Effektiviteten av sådana insatser är därför kortlivad och deras genomförande är etiskt problematisk.

Vårt projekt tar upp båda dessa brister. För det första testar vi effektiviteten av en ny typ av energibesparande insatser, kallade "boosts", och jämför dem med rådande nudges. Boosts uppnår beteendeförändringar genom att förbättra människors kompetens, vilket ger dem möjlighet att utföra målbeteendet bättre och på längre sikt. För det andra avslöjar vi mekanismerna bakom boosts, som kan hjälpa policymakers att urskilja när, var och för vem de är tillämpliga och acceptabla.

Koordinator: Kungliga Tekniska högskolan

Boosting energisparkompetenser: två jämförande fältexperiment av beteendeinsatser baserade på ett mekanistiskt ramverk

Att snabba på energiomställningen för klimatneutrala städer

Demonstration av nya hållbara energilösningar har hittills begränsats till pilotprojekt med fokus på specifika teknologier, organisatoriska lösningar eller affärsmodeller. När energiomställningen accelererar och mognar måste fokus flyttas från avgränsade tekniska och sociala innovationer till systemiskt integrerade innovationer och lösningar som även innefattar regulatoriska och institutionella anpassningar, nya ekosystem av aktörer (nya typer av aktörer, affärsmodeller, intermediära-/samordningsfunktioner) och styrinstrument.

Syftet med detta projekt är att visa hur demonstration av systemförändringar i städer kan utformas och konceptualiseras, hur deras transformativa potential kan bedömas och hur de kan korsbefrukta varandra. Detta ska ske genom en samskapande process för att demonstrera omställningen till hållbara värmesystem i Lund och hållbar renovering av det byggda beståndet i Malmö. Madrid och Amsterdam kommer att bidra med internationella fallstudier.

Koordinator: Kungliga Tekniska högskolan

Bortom pilotprojekt: att snabba på energiomställningen för klimatneutrala städer

Climate story

Projektet avser att skapa ett digitalt lättillgängligt verktyg med avancerade, flexibla och mångfacetterade analys- och visualiseringsmöjligheter, med en omfattande databas från en bred spännvidd av källor. Förutom varierande klimatutsläpps- och energivärden ska dataunderlaget innehålla även socio- och samhällsekonomiska, geografiska och demografiska parametrar.

Projektet syftar till att förstå sambanden och förhållandet mellan kommuners territoriella och konsumtionsbaserade klimatutsläpp, energianvändning samt påverkande parametrar. För detta måste relevanta styrmedel identifieras och på vilken politisk och geografisk nivå som styrningen kan ske (rådigheten) i syfte att förstå åtgärdspotentialen och vad kommuner kan göra för att påverka inom respektive sektor.

Målen är att Sveriges kommuner ska känna till verktyget och tycka att det är intressant och användbart, samt att det får spridning till andra organisationer och att resultaten ska komma till användning under lång tid.

Koordinator: IVL Svenska Miljöinstitutet

Climate story

Energiåtervinning av avfall

Målet med WECoS är att förbättra strategiskt beslutsfattande om hantering av hushållsavfall inklusive avfallsförbränning och med integrering av data för mänskligt beteende. Den dynamiska modellen kommer att ge en förbättrad bedömning av den tidsmässiga dimensionen av avfalls- och energisystemet, inklusive utveckling/avveckling av infrastruktur och osäkerhetsanalys för alternativa politiska lösningar.

Projektet kommer att utveckla en simuleringsplattform som omfattar alla värden, och utföra experiment med valmodellering för att förbättra modellens resultat. Projektets mål är att:

  1. bygga upp en modell under första året, förfina modellen och kvantitativt bedöma politiska alternativ som rör hela avfallsenergisystemet
  2. utveckla förbättrade metoder för att integrera beteendeaspekter i modellbedömningar
  3. driva på genomförandet av de politiska alternativ som prioriteras av partnerna på kommunal nivå. Modellen kommer att byggas upp kring och utvärderas på Helsingborgs kommun.

Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden

Energiåtervinning av avfall (WtE) i Sveriges cirkulära ekonomi: Samverkande systemdynamisk modellering (WECoS)

Fastställande av miljömässigt hållbara utvecklingslinjer för datorspel

Digitala spel växer snabbt på en mängd olika plattformar – stationära datorer, laptops, spelkonsoler, mobiltelefoner och läsplattor (tablets), och spelen sprids genom olika fysiska och digital distributionsplattformar samt genom molntjänster för spel (e.g. Stadia och GeForce Now). En ofta förbisedd aspekt är de effekter dessa spel har på CO2-utsläpp och på hur de belastar elnätet. I takt med att spelandet ökar så ökar också kraven på att vi formar denna tillväxt på hållbara sätt.

Genom en blandning av kvalitativa och kvantitativa metoder kommer detta projekt att:

  1. Kartlägga spelandet i Sverige (demografi, plattformar, tjänster, distribution, genre och spelstilar).
  2. Använda detta för att modellera energi- och miljöfotavtrycket för olika typer av spelande.
  3. Undersöka mening och praktiker kring såväl äldre som nyare former av spelande för att kartlägga möjliga utvecklingslinjer för det kommande decenniet.
  4. Utvärdera fotavtrycket hos dessa utvecklingslinjer.

Koordinator: Uppsala universitet

Game On? Fastställande av miljömässigt hållbara utvecklingslinjer för datorspel

Implementering av hållbarhetsstrategier

Minskning av växthusgasutsläpp är en strategisk prioritet för både regeringar och industriföretag. Invasionen av Ukraina i februari 2022 har visat på behovet av att minska beroendet av fossila bränslen och EU betonar vikten av att påskynda innovationstakten och övergången till renare energiformer.

I Sverige är processindustrin de största industriella utsläpparna, och de kännetecknas av stora investeringar, långsamma återkopplingsslingor och långa tidshorisonter. Innovations- och förändringsprocesser blir tidskrävande, vilket är ett allvarligt problem givet behovet av snabb omställning, och det krävs nya strategier.

Detta projekt undersöker hur svensk processindustri kan arbeta för att minska beroendet av fossila bränslen och motverka klimatförändringar genom att undersöka processer och praktik relaterade till hållbar strategiimplementering. Tillsammans med utvalda aktörer inom svensk processindustri skapar projektet ny kunskap om utveckling och implementering av hållbarhetsstrategier.

Koordinator: Linköpings universitet

Implementering av hållbarhetsstrategier: Nya arbetssätt för snabbare omställning i svensk processindustri

Industriell symbios i energikrisens spår

Produktion och användning av biogas är ett cirkulärt system som kan bidra till energiförsörjning och klimatomställning. Biogassystemet behöver dock involvera industriella aktörer och andra organisationer för att utveckla biogasmarknadens fulla potential. I detta projekt kommer vi aktivt att arbeta med att förstå drivkrafter och hinder för industriell symbios i biogassammanhang, och att identifiera lämpliga former för samarbete mellan intressenter.

Detta projekt syftar till att identifiera aktörerna, deras roller och potentiella interaktioner inom systemet för industriell symbios. Vi kommer att involvera affärspartners från olika delar av värdekedjan som har ett intresse av att utveckla biogasmarknaden, hållbara affärsmodeller och industriell symbios.

Ett ramverk för att etablera praktikbaserad affärsutveckling inklusive samarbete mellan intressenter kommer att utvecklas. Effekten blir mer cirkulära lösningar i samhället och att mer biogas kan produceras och användas.

Koordinator: Högskolan i Halmstad

Industriell symbios i energikrisens spår – nya arbetssätt för att främja ökad biogasproduktion genom samverkan

Konsumtionsbaserade scenarier och klimatpolitiska analyser för Sverige

Scenarioanalyser av klimatåtgärder fokuserar ofta på åtgärder inom tillverknings- och energiindustri snarare än potentialer för minskad efterfrågan, inklusive livsstilsförändringar.

Det här projektet syftar till att analysera utvecklingsvägar till netto-noll konsumtionsbaserade klimatutsläpp och ett förnybart energisystem. Projektet använder konsumtionsmönster för olika hushållsgrupper (inkomstnivåer, bostadsort och miljömedvetenhet) för att ta fram nationella scenarier som motsvarar IPCC:s socioekonomiska utvecklingsvägar.

Konsumtionsmönstren och en energisystemmodell möjliggör kvantifiering av olika åtgärders påverkan på energisystemet, såsom Fit-for-55-paketet och ny teknik (t.ex. flexibel styrning av uppvärmning), på hushållens utgifter och koldioxidfotavtryck samt fångar rekyleffekter från livsstilsförändringar. Projektresultatet förväntas vara användbart för design av svenska klimatpolitiska styrmedel och genomförs i nära samverkan med näringslivet samt greentech-företaget Svalna.

Koordinator: Chalmers tekniska högskola

Konsumtionsbaserade scenarier och klimatpolitiska analyser för Sverige – direkta och indirekta effekter av livsstilsförändringar för energiomställningen

Lokal energigemenskap i samverkan

Syftet med detta projekt är att öka kunskapen om lokala energigemenskapers roll i en hållbar energiomställning. Detta görs genom att praktiskt studera hur energigemenskaper kan bidra till lokala mervärden, utöver en energiomställning, och hur nya former för samverkan med andra samhällsaktörer kan se ut. Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet, Röstånga energikooperativ ekonomisk förening, EvalPart ABoch Svalövs kommun. Gemensam kunskapsproduktion mellan projektpartners och referensgrupp är ett centralt element.

Projektet innefattar följeforskning av Röstånga energikooperativs verksamhet samt fallstudier av andra liknande energigemenskaper i Sverige. I projektets tilltänkta referensgrupp ingår bland annat representanter från Kraftringen, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation (SERO), Coompanion och akademin.

Projektets resultat kommer att främja den svenska utvecklingen av energigemenskaper och öka kunskapen om vilka mervärden de kan bidra till.

Koordinator: Lunds universitet

Lokal energigemenskap i samverkan

Miljöåterkoppling i realtid för att skynda på energiomställningen

Miljöåterkoppling i realtid, d.v.s. att direkt och kontinuerligt få information om vad som vi förbrukar, kan enligt internationell forskning minska el- eller vattenförbrukning med upp till 50 procent. Hjo kommun har under de senaste två åren gjort en nulägesanalys och genomfört en medborgar- och medarbetardialog i syfte att anta en ny vision för vilka hållbarhetsmål Hjo kommun ska jobba med de närmaste åren. I detta projekt vill Hjo kommun tillsammans med Högskolan i Skövde:

  1. Välja ut relevanta indikatorer som visar prestanda på några hållbarhetsmål i realtid.
  2. Tekniskt realisera datainsamling och ändamålsenlig visualisering av indikatorerna så att Hjoborna och kommunanställda får miljöåterkoppling i realtid.
  3. Anordna särskilda aktiviteter för att försöka påverka indikatorerna.
  4. Kvantitativ och kvalitativt utvärdera i vilken utsträckning och hur miljöåterkoppling i realtid bidrar till ökat engagemang för och faktiska framgångar i den önskade energi- och klimatomställningen.

Koordinator: Högskolan i Skövde

Miljöåterkoppling i realtid för att skynda på energiomställningen

Munkmodellen i kommunalt hållbarhetsarbete

Det blir allt tydligare att traditionellt ekonomiskt tänkande inte förmår föra oss närmare ett energi- och klimatsystem som är hållbart för alla. Munkekonomi erbjuder ett alternativt ekonomiskt ramverk enligt vilket en ekonomi bara kan ses som välmående om den förmår leva upp till en rad sociala grundvillkor (såsom energi, hälsa och jämställdhet) och detta inom planetens gränser. Det finns dock få kommuner som har använt munkekonomi för att öka sin kapacitet att bidra till ett mer hållbart och rättvist energi- och klimatsystem.

I det här projektet ska kommunerna Kalix, Tomelilla och Vadstena integrera munkekonomi i sitt energi- och klimatarbete. Detta parallellt med att RISE stödjer arbetet och generaliserar lärdomarna i vetenskapliga publikationer och praktiska verktyg.

Projektet förväntas bidra till stärkt kapacitet hos de deltagande, liksom andra, kommuner och intresserade, att driva en energi- och klimatomställning som är mer rättvis för alla såväl lokalt som globalt.

Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden

Munkmodellen i kommunalt hållbarhetsarbete – metodutveckling och implementering i tre små svenska kommuner

Rättvis solenergi

Det här tvärvetenskapliga projektet tar utgångspunkt i den snabbt växande satsningen på solcellsanläggningar i städer och landsbygd i Sverige och ett ökat behov av att förstå hur en sådan satsning kan göras på ett socialt hållbart och rättvist sätt. När det gäller solcellsanläggningar (inkl. solcellsparker) finns många komplexa problem att ta ställning till där olika legitima intressen och mål är i konflikt med varandra.

För att ta dessa beslut på ett välgenomtänkt, nyanserat och transparent sätt behövs nya och mer proaktiva angreppssätt. Vi använder praktisk filosofi för att förstå rättviseaspekter av utbyggnaden av solcellsanläggningar och deltagandemetoder för att föra dialog mellan aktörer.

Resultatet inkluderar ett praktiskt beslutsverktyg som kan användas till stöd för aktörer involverade i att skapa socialt hållbara och rättvisa processer och utfall i denna utbyggnad. Vidare kan projektet bidra med ny kunskap som kan ligga till grund för t.ex. förbättrade tillståndsprocesser.

Koordinator: RISE Research Institutes of Sweden 

Rättvis solenergi – solenergi i stad och land ur ett rättviseperspektiv

Solstrålsreglering som nödvändigt ont eller fullvärdig klimatåtgärd?

Syftet med detta tvärvetenskapliga projekt är att studera de kunskapskulturer, politiska föreställningar och institutionella miljöer inom vilka miljörisker och klimatförändringar kopplade till metoder för solstrålsreglering begripliggörs med hjälp av datorsimulering.

Inom projektet behandlas klimatmodeller, liksom de praktiker där de utformas och utvecklas, som empiriska fall både för att undersöka dominerande gestaltningar av framtiden och hur de formar samtida aktörers handlingsförmåga och i förlängningen påverkar omställningen av energisystemen.

Eftersom målet för forskning om solstrålsreglering torde vara att förstå inte bara tekniska aspekter av olika typer av solstrålsreglering, utan också framtidssyner, symboler och tillhörande föreställningar om önskvärdhet, bidrar projektet till transparens och en mer inkluderande dialog mellan allmänheten, beslutsfattare och vetenskapen.

Koordinator: Linköpings universitet

Solstrålsreglering som nödvändigt ont eller fullvärdig klimatåtgärd? Ett bidrag till ökad transparens mellan vetenskap och samhälle

UppFlex - ett samlat (aktörs-) grepp om kapacitetsutmaningen i Uppsalaregionen

Projektets mål är att utveckla och teoretiskt testa olika affärsmodeller för aktivering av flexibilitetsresurser och efterfrågeflexibilitet. Det genomförs i samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor, vilket innebär att utvecklingen tar såväl affärsmässiga och tekniska villkor som olika nyckelaktörers behov och preferenser i beaktande.

Utvecklingen omfattar marknadsmässigt köp av elnätskapacitet och abonnemangsbegränsning på flexibilitetsmarknader, bilaterala avtal och elnätstariffer samt eventuella konceptidéer avseende innovativa affärsmodeller för samma ändamål som uppstår under projektets gång.

Som ett led i utvecklingsprocessen är syftet även att öka kunskapen om privata, kommersiella och offentliga aktörers förhållningssätt till kapacitetsbristen i elnäten, flexibilitetsleverantörers och aggregatorers drivkrafter och hinder att vara en del av lösningen samt ändamålsenlig utformning av flexibilitetsmarknader och affärsmodeller för ökad flexibilitet i användarledet.

Koordinator: Uppsala universitet

UppFlex - ett samlat (aktörs-) grepp om kapacitetsutmaningen i Uppsalaregionen

Women in power

Detta projekt undersöker den roll som kvinnors professionella nätverkande och kollektivisering spelar inom den svenska energisektorn och dess bidrag till ökad jämställdhet och mångfald. Samtidigt som Sverige är ett land som befinner sig i toppen i EU på jämställdhetsindexet är kvinnor en minoritet inom energisektorn. Under de senaste åren har det skett en våg av insatser för att åtgärda denna ojämlikhet, både genom branschens incitament och av kvinnorna själva.

Kvinnor har byggt upp nätverk för mentorskap och för att belysa utmaningarna i sektorn. Forskningen har bekräftat att yrkesmässigt nätverkande är fördelaktigt, men vilka metoder som ingår i det och hur det leder till befordringar och välbefinnande beskrivs sällan i empiriska detaljer.

Det här projektet syftar till att ge en kvalitativ redogörelse för hur de metoder som har en positiv inverkan på deras individuella karriärutveckling fungerar och föreslå hur detta sociala kapital omvandlas till möjligheter för andra kvinnor.

Koordinator: Malmö universitet 

Women in power: peer networking and collectivization towards diversity and inclusion in the Swedish energy sector

Nyheter