Människa, Energisystem och Samhälle
Programmet Människa, Energisystem och Samhälle (MESAM) är en satsning på utmaningsorienterad forskning som bidrar med nya insikter om energi- och klimatfrågornas komplexa samspel och motsättningar med andra samhällsfrågor. Det kan handla om samspelen mellan människors beslut och ageranden, tekniska lösningar och institutioner såsom politik, lagar, regler, normer, praktiker och marknader.
Klicka på bilden för att få upp en större version.
Programmets utgångspunkt är att hållbara energisystem och minskade klimatutsläpp kräver ny modig kunskap och kompetens. Det ska kunna öppna för nya möjligheter, alternativ och arbetssätt för hantering av energi- och klimatfrågorna som idag kan verka både orealistiska och olönsamma. De komplexa sambanden mellan energi- och klimatfrågorna och andra samhällsfrågor nationellt och internationellt är i fokus.
Forskningen inom programmet ska bidra med nya insikter, ökad förståelse och skapa kunskapsunderlag för att öka förmågan hos alla former av samhällsaktörer att agera och fatta beslut på både kort och lång sikt i frågor som kan leda till hållbara energisystem för alla och minskade klimatutsläpp i enlighet med Parisavtalet.
Forskningsprogrammet efterfrågar en mångfald av vetenskapliga och samhälleliga perspektiv och frågeställningar med olika helhetsperspektiv om samspelen mellan energisystem och samhälle. Det gör att programmet särskilt välkomnar ansatser vanliga inom tvärvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Forskning som genomförs om och med andra samhällsaktörer uppmuntras.
Programmet omfattar tidsperioden 1 november–31 december 2025 med en total budget om 320 miljoner.