
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Stort intresse för energiplaneringPå lokal och regional nivå finns ett starkt engagemang för att aktivera och integrera energiplanering i samhällsplanering. I Västerbotten är samarbete ett ledord.
-
Stort engagemang på lokal och regional nivå för energiplaneringUnder 2025 kommer Energimyndigheten bevilja fler stöd och aktivt följa pågående energiplaneringsprojekt. Redan nu har vi besökt Värmland och Arvika kommun, där arbetet med energiplanering är en framgång.
-
Ansökan till investeringsstödet Robust kommun är nu stängdDen 13 januari öppnade Energimyndigheten upp möjligheten för Sveriges kommuner att ansöka om investeringsstöd för robusthöjande åtgärder för reservkraft. Ansökningsperioden är nu avslutad och Energimyndigheten kommer att kontakta de kommuner som beviljas stöd.
-
Sista chansen: Anmäl intresse för investeringsstöd senast 13 februariDen 13 januari öppnade Energimyndigheten upp möjligheten för Sveriges kommuner att ansöka om investeringsstöd för robusthöjande åtgärder för reservkraft. Kommuner som vill ta del av stödet måste anmäla sitt intresse via sin länsstyrelse senast 13 februari 2025.
-
Pilotprojekt för robusthöjande åtgärder inom kommunal energiberedskap är nu avslutatUnder 2024 genomförde Energimyndigheten pilotprojektet Robust kommun för att stärka kommuners förmåga att hantera störningar i energiförsörjningen och säkerställa samhällsviktiga verksamheter. Projektet har bidragit till utformningen av investeringsstödprogrammet som öppnar 2025.
-
Energimyndigheten signerar klimatkontrakt 2030 för femte året i radEnergimyndigheten har för femte året i rad signerat Klimatkontrakt 2030 och fortsätter tillsammans med 48 svenska städer, fem övriga myndigheter och Viable Cities att arbeta för en hållbar och klimatneutral omställning. Kontraktet är ett verktyg för att påskynda klimatomställningen och att uppnå klimatneutrala städer till 2030.
-
Dialogmöte om hamnar den 25 septemberVilka möjligheter och hinder finns för att främja utvecklingen av landströmsförsörjning av fartyg och infrastruktur för alternativa drivmedel i hamn?
-
Sverige drivande i arbetet med klimatneutrala städer på EU-nivåSju svenska städer har signerat en deklaration för klimatneutralitet tillsammans med städer i Spanien och Rumänien. Deklarationen är en viktig milstolpe för arbetet med klimatneutrala och hållbara städer inom EU Cities Mission.
-
Lämna synpunkter på Sveriges genomförande av nya EU-kravEnergimyndigheten välkomnar synpunkter utifrån reviderade EU-direktiv om energieffektivitet och byggnaders energiprestanda.
-
Fokus på forskning och innovation under onsdagen i AlmedalenOnsdagen 26 juni under Almedalsveckan fokuserar Energimyndigheten med samarbetspartners på forskning och innovation.
-
Kraftsamling för klimatneutral mobilitet i Stockholm och LundStockholms stad och Lunds kommun mobiliserar aktörer i en nyskapande satsning för att snabba på omställningen till klimatneutrala städer. Städerna sätter särskilt fokus på transporter och mobilitet. De får 20 miljoner vardera av Energimyndigheten och Vinnova inom innovationsprogrammet Viable Cities.
-
Ny struktur och navigering på energimyndigheten.se31 maj gör vi stora förändringar på energimyndigheten.se. Vi kommer att lansera en ny, förbättrad struktur och navigering. Arbetet kan skapa störningar för dig som besöker vår webb.
-
Sex team bidrar till samhällsomställningen i norrProjektet Visioner i Norr utforskar nya arbetsmodeller för innovation i stadsplaneringen. Sex team med arkitekter, designers, antikvarier, ingenjörer, forskare och konstnärer ska ge nya perspektiv i utvecklingen av attraktiva, trygga och hållbara samhällen i Norrbotten och Västerbotten.
-
Ny utlysning: Kreativa team efterfrågas i Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och UmeåRådet för hållbara städer, i samarbete med sex kommuner, öppnar upp för kreativa team för att skapa hållbara, vackra och inkluderande livsmiljöer. Detta markerar den andra utlysningen inom ramen för projektet Visioner i Norr.
-
Remissen om stöd för bio-CCS har skickats utRegeringen har beslutat att satsa på avskiljning, infångning, transport och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) genom ett statligt stöd på 36 miljarder kronor under perioden 2026–2046. Stödet fördelas genom en omvänd auktion.