
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Industrins potential för flexibilitet kan bidra till ett hållbart energisystemStörre industrier kan vara flexibla med 5 till 15 procent av sin elanvändning, vilket kan bidra till att minska belastningen på elnätet och underlätta omställningen av energisystemet. Det visar Energimyndighetens delrapport ”Flexibilitet inom elsystemet”.
-
Laddad utlysning för tunga vägtransporterFör att snabba på resan till ett fossilfritt samhälle utlyser Energimyndigheten 400 miljoner kronor till utbyggnad av laddinfrastruktur för lastbilsladdning vid bland annat hamnverksamhet, lager och logistikanläggningar.
-
Nya EU-krav förbättrar tillgången till data om laddinfrastrukturFör att göra det lättare för elbilsanvändare att hitta och använda laddningsstationer har EU infört nya krav, som träder i kraft 14 april 2025.
-
Nytt poddavsnitt: Vart är vi på väg?Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier blickar 30 år in i framtiden. I senaste avsnittet av podden Energiutblick intervjuas tre experter om scenarierna - och möjliga vägar in i framtidens energisystem.
-
Energimyndighetens accelerator öppnar dörrar till internationell finansieringSju svenska tillväxtföretag får nu chansen att delta i Energimyndighetens investeringsaccelerator. Programmet hjälper dem att förbättra sin investeringsberedskap och attrahera internationella investerare.
-
Lagändringar på gång för hållbarhetskriterier och reduktionspliktRegeringen har lämnat över förslag på ändringar i hållbarhetslagen, reduktionspliktslagen och drivmedelslagen till riksdagen.
-
Små- och medelstora företag visar intresse för energi- och klimatrådgivningEnergi- och klimatrådgivningen satsade extra på råd till företag under 2024. Över 3 000 aktiviteter riktades mot landets små och medelstora företag. En stor del av rådgivningarna handlade om hur företagen kan arbeta mer systematiskt och bygga upp ett långsiktigt energiarbete.
-
Energimyndigheten deltar i ett utökat samarbete för hållbar utveckling i AfrikaEnergimyndigheten deltar i den nya fasen av EELA, ett program som främjar energieffektiva och moderna energilösningar i Afrika till gagn för mer hållbara levnadsvillkor för miljontals människor.
-
Hearing om nya föreskrifter för hållbarhetskriterier, reduktionsplikt och drivmedelslagDen 26 mars och 27 mars kommer Energimyndigheten hålla två hearings om de nya föreskrifterna som kommer ut på remiss under mars.
-
Hållbara transporter och solenergi - nya projekt i GhanaEnergimyndigheten har upphandlat två nya projekt som ska minska utsläppen i Ghana. Det ena projektet handlar om eldrivna transporter och det andra projektet går ut på att installera solenergi i landet.
-
Ny inriktning för stödgivningen till utbyggnaden av laddinfrastrukturEnergimyndigheten föreslår en ny inriktning för stöd till utbyggnaden av laddinfrastruktur. Enligt förslaget ska statliga stöd till företag som bygger laddinfrastruktur samlas hos Energimyndigheten för att skapa en mer strategisk och resurseffektiv stödgivning.
-
Nytt poddavsnitt: 5 spaningar energiåret 2025Hur blir energiåret 2025? I det nya avsnittet av Energimyndighetens podd Energiutblick spanar omvärldsanalytikerna Sandra Ideskär och Olle Olsson in i framtiden.
-
Två nya satsningar för framtidens kärnkraftEnergimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
-
Missvisande mediekritik om Öresundskrafts satsning på bio-CCSMed anledning av den lokala medierapporteringen gällande Öresundskrafts CCS-satsning och Energimyndighetens avslag på ansökan om statligt stöd till avskiljning, transport och geologisk lagring av bio-CCS vill Energimyndigheten göra ett förtydligande.
-
Energimyndigheten ger 20 miljarder i stöd för att lagra över 11 miljoner ton koldioxidNu är den första omvända auktionen inom det nya stödet för lagring av biogen koldioxid, bio-CCS, avgjord. Stockholm Exergi vinner auktionen som avser hela värdekedjan för avskiljning, transport och lagring.