
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
EVS 38 öppnade dörrar för svenska företag och internationella samarbetenNär EVS för första gången arrangerades i Sverige deltog Energimyndigheten som partner i den svenska paviljongen. Myndigheten lyfte Sveriges roll i omställningen till hållbar mobilitet och skapade internationella samarbetsmöjligheter.
-
MESAM fortsätter ge helhetsperspektiv på energiomställningenEnergimyndigheten förlänger det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet MESAM till 2030. Satsningen ska fördjupa förståelsen för komplexa samhällsutmaningar kopplade till omställningen till ett fossilfritt energisystem.
-
Energimyndigheten ser fram emot många intressanta samtal i AlmedalenAlmedalen 2025 är igång! Energimyndighetens representanter på plats i Visby ser fram emot en vecka späckad med samtal om energiomställningen.
-
Energiutblick Bebyggelsedagarna samlar branschen inom samhällsbyggnad – är du med?Den 14–15 oktober 2025 samlas forskare, innovatörer, beslutsfattare och andra aktörer inom samhällsbyggnad, energi och resurseffektivitet på konferensen Energiutblick Bebyggelsedagarna i Stockholm. Under två dagar står dialog, kunskapsutbyte och inspiration i fokus.
-
Internationellt forskningssamarbete öppnar ny utlysningNu öppnar årets utlysning inom CETPartnership – ett internationellt samarbete för forskning och innovation inom energiomställning. Energimyndigheten har avsatt cirka 100 miljoner kronor för svenska deltagare.
-
Sverige i framkant för hållbar mobilitetSverige har unika förutsättningar att ta en ledande roll i omställningen till hållbar mobilitet. Samtidigt kräver den globala utvecklingen inom batteriteknik och elektrifiering snabba, strategiska insatser och ökad internationell samverkan.
-
Välkommen med skriftliga inspel om sjöfartens och luftfartens omställning till fossilfrihetEnergimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att analysera och föreslå hur stöd för att främja sjöfartens och luftfartens omställning till fossilfrihet kan utformas. Uppdraget syftar till att på ett effektivt sätt påskynda omställningen av transportsektorn från fossila bränslen.
-
Bio+ växer med framtidens utmaningarEnergimyndigheten förlänger satsningen på Bio+ till 2030 för att möta de växande utmaningarna i omställningen av energisystemet.
-
Energimyndigheten på plats i Almedalen 2025Almedalen är snart här – och vi ser fram emot att vara en del av samtalen om framtidens energi.
-
IEA Heat Pump Conference 2026: Skicka in ditt forskningsbidrag senast 2 juniIEA konferensen Heat Pump kommer att hållas i Wien den 26–29 maj 2026. Inför konferensen erbjuds forskare inom området att skicka in förslag på konferensbidrag som kommer att utvärderas av IEA experter.
-
Svenska tech-startups är ledande i Europa trots global osäkerhetTrots global ekonomisk osäkerhet har svenska startups visat enastående motståndskraft och fortsatt attrahera investerare. Under 2024 samlade svenska startups in totalt 2,4 miljarder euro i riskkapital, vilket framgår i en ny rapport.
-
Indiens klimatambitioner öppnar möjligheter för svenska företag inom stål och cementsektornIndiens klimatmål för 2070 och satsning på fossilfri energi till 2030 öppnar dörrar för svenska företag inom stål och cementsektorn att bidra med avancerade lösningar och stärka sina affärer.
-
Social hållbarhet driver energiomställningen framåtNy syntesrapport från Power Circle, på uppdrag av Energimyndigheten, betonar att rättvisa, inkludering och samverkan är avgörande för en socialt hållbar energiomställning.
-
Säkra din plats på Energiutblick BebyggelsedagarnaUtmaningarna som präglar bebyggelsens energianvändning är ofta komplexa. Olika aktörer behöver samverka för att nå framgångsrika lösningar som inkluderar en bredd av perspektiv och målsättningar. Därför satsar Energimyndigheten nu på en ny mötesplats, där aktörer inom samhällsbyggnadssektorn kan dela erfarenheter och kunskap.
-
Nytt poddavsnitt: Vart är vi på väg?Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier blickar 30 år in i framtiden. I senaste avsnittet av podden Energiutblick intervjuas tre experter om scenarierna - och möjliga vägar in i framtidens energisystem.