Potentialen för soldriven fjärrvärme och värmelager i borrhålsfält

Arrangör: Energimyndigheten
Digitalt via Teams
21 maj 2025
09:00-10:00

Hur mycket solvärme kan lagras i marken – och var i Sverige finns störst potential för groplager? Ta del av nya forskningsresultat och verktyg för framtidens värmelösningar.

Agenda

  • Alberto Lazzarotto från KTH presenterar sitt Termoprojekt där han kunnat förbättra algoritmer för att simulera hur mycket värme man kan lagra från exempelvis solenergi i borrhålsfält för termiska nät, och även hur man kan skapa verktyg för att modellera driften av dem timme för timme, under hela borrhålsfältets livslängd.
  • Christopher Bales, professor i energiteknik vid Högskolan i Dalarna, presenterar sitt projekt som identifierat var i Sverige det kan finnas potential för groplager för solvärme i närheten av fjärrvärmeanläggningar. Därefter har projektgruppen genomfört en potentialstudie över hur många anläggningar som kan vara aktuella i hela Sverige baserat på geologiska förutsättningar.

Termoprogrammet

Om projekten

Upptäck forskningsprojekten bakom presentationerna och hur de kan stärka framtidens värmelösningar.

Alberto Lazzarottos projekt

Integrate! Geo, Nästa generations verktyg för optimal integration av storskaliga borrhålsfält i termiska nätverk (termoinnovation.se)

Christopher Bales projekt

Soldriven fjärrvärme med groplager för svenska förhållanden (termoinnovation.se)

Kontakt

För frågor om webbinariet, kontakta daniel....@energiforsk.se.