Tabellguide
MODELL
Tillverkarens egen modellbeteckning på den testade luftvattenvärmepumpen. Utomhusdelen och inomhusdelen har olika beteckningar.
Effekt (max)
Anger maximal effekt i kilowatt utan eltillsats när vattnet till radiatorerna är +45°C och då utomhustemperaturen är +7°C. Husets effektbehov beräknas av installatören utifrån energibehovet och beroende på var i landet huset ligger.
Pris (med moms)
Priset är ett ungefärligt pris med moms. Kostnad för installationen tillkommer. Ta in offerter från flera installatörer och jämför priser och övriga villkor.
Testad
Den månad och det år som testet publicerats. De flesta luftvattenvärmepumparna är testade år 2011, men tre är från åren 2006 till 2009.
Reglering av kompressor
Det finns två olika sätt att reglera värmepumpen. Med på/av-reglering går kompressorn på full effekt eller så är den avstängd. Varvtalsreglering innebär att effekten anpassas successivt beroende på hur behovet av värme och varmvatten varierar.
HUS MED OLIKA ENERGIBEHOV
Den beräknade energibesparingen och årsvärmefaktorn, i tre hus med olika stort behov av uppvärmning, 15 000, 25 000 eller 35 000 kilowattimmar per år. Jämför bara siffrorna för det energibehov som bäst motsvarar ditt hus.
OBS! Detta är en teoretiskt beräknad besparing baserad på resultat från laboratorietester. Den verkliga besparingen kan bli lägre eller högre.
Årsvärmefaktorn är ett mått på hur effektiv värmepumpen är, ju högre siffra desto bättre. Kallas även systemårsvärmefaktor. Är årsvärmefaktorn för uppvärmningssystemet 3,0 betyder det att värmepumpen ger tre gånger mer värme än den el som måste tillföras för att kunna hålla huset varmt under ett helt år.
Beräkningarna baserar sig på följande antaganden:
- Huset ligger i södra Sverige där årsmedeltemperaturen är + 6°C.
- 20 procent av värmebehovet går till tappvarmvatten.
- Huset har radiatorer (element) där vattnet som går till radiatorerna är + 55°C och vattnet som går tillbaka från radiatorerna är + 45°C vid lägsta utomhustemperatur.
- Eltillsatsen används då värmepumpen inte klarar husets värmebehov.
- Hushållsel ingår inte i beräkningen.
VÄRMEEFFEKT VID OLIKA TEMPERATURER
Den uppmätta effekten som värmepumpen ger vid fyra olika utomhustemperaturer och vid tre olika temperaturer på vattnet som går från värmepumpen till radiatorerna (elementen).
Mätpunkter som är streckade i tabellen ingår inte i den internationella standardmetoden för tester.
VÄRMEFAKTOR (COP) VID OLIKA TEMPERATURER
Är ett mått på värmepumpens effektivitet, och anger hur mycket energi värmepumpen ger i förhållande till den elenergi den förbrukar i drift.
En värmefaktor på till exempel 3,0 betyder att värmepumpen ger tre gånger så mycket värme som den el den använder.
Värmefaktorn uppmättes vid olika temperatur på vattnet till radiatorerna och olika utomhustemperaturer. Den engelska förkortningen som ofta används av tillverkare är COP, Coefficient of performance.
VÄRMEEFFEKT VARVTALSREGLERING
Den uppmätta effekten som värmepumpen ger när den går på 75 eller 50 procent av sin kompressoreffekt. Kallas ibland för att värmepumpen går på "dellast". Mäts bara upp på värmepumpar med varvtalsreglering, även kallad inverter.
VÄRMEFAKTOR (COP) VARVTALSREGLERING
Visar värmepumpens effektivitet när den går på 75 och 50 procent av sin kompressoreffekt. Då är värmepumpen normalt effektivare.
Förluster
Visar hur många kilowattimmar el som går åt för att hålla tappvarmvattnet varmt när inget varmt vatten spolas i kranar och duschar. Testet visar på stora skillnader i förluster, från som mest 1 900 kilowattimmar per år och som lägst 500. Kallas även för tomgångsförbrukning. Den uppmätta siffran omfattar förutom förluster från tanken den el som krävs för att hålla temperaturen på vattnet.
Baseras på den uppmätta elanvändningen som multiplicerats med
8 760, vilket motsvarar antal timmar per år (24 timmar/dygn x 365 dagar/år).
Värmefaktor, COP
Det finns även en värmefaktor för hur effektivt värmepumpen producerar varmvatten till kranar och duschar. Värmefaktorn påverkas till stor del av hur varmt vattnet är. Ju lägre temperatur på vattnet desto högre blir värmefaktorn. Dessa värden är uppmätta enligt internationell standard vid en utetemperatur på plus 7-grader. På vintern, när det är kallt ute, får du räkna med att de inte är lika effektiva
Mängd varmvatten 40°C
Visar hur många liter 40-gradigt varmvatten värmepumpen klarar av att producera. Har mätts upp vid kontinuerlig tappning och utan någon eltillsats.
Temperatur i tanken
Temperaturen på varmvattnet i tanken eller beredaren. Detta har mätts upp med tillverkarens inställningar och utan något tillskott av el.
VARMVATTENBEREDARE
Visar vilken typ av varmvattenberedare som luft-vattenvärmepumpen har testats med och vilken volym den har.
Typ
Visar om varmvattenberedaren är en dubbelmantald tank, slinga eller plattvärmeväxlare
Volym
Hur många liter uppvärmt vatten beredaren eller tanken rymmer.
Ljudeffektnivå
Utomhusdelens ljudeffektnivå i decibel, dB(A) uppmätt enligt internationell standard. Beskriver det ljud som värmepumpen avger, oberoende av omgivningen vilket gör att det går att jämföra mellan olika modeller.
Människan uppfattar en höjning på 10 dB(A) som en fördubbling av ljudet. Ljudeffektnivån har mätts med värmepumpen på max luftflöde. Om ljudet upplevs som störande eller inte beror inte bara på antal decibel, även ljudets karaktär har betydelse.
Eltillsats
Eltillsatsen går på då värmepumpen inte klarar att värma huset och varmvattnet.
Värmeväxlarens placering
Värmeväxlaren för radiatorvatten och tappvarmvatten kan sitta utomhus eller inomhus. Är den placerad utomhus kan energiförlusterna öka och vid strömavbrott finns det risk att vattnet fryser.
Värmekabel i bottenplattan
Värmekabel som ska förhindra isbildning i bottenplattan på utomhusdelen. Det finns även andra lösningar som inte är beroende av el.
Bredd x Djup x Höjd
Yttermått bredd x djup x höjd i centimeter.
Material i ytterhöljet
Visar vilket material värmepumpen har i ytterhöljet på utomhusdelen.
Bruksanvisning
Bedömning av bruksanvisningen.
Köldmedium
Köldmediet behövs för att värmepumpen ska kunna producera och transportera värmen. Samtliga testade värmepumpar använder fluorerade köldmedier så kallade F-gaser.
Värmepumpar som innehåller 3 kilo växthusgaser eller mer och som inte är hermetiskt tillslutna måste kontrolleras en gång om året, så att de inte läcker ut växthusgaser. Det finns dock undantag för värmepumpar som är hermetiskt tillslutna och som innehåller mindre än sex kilo växthusgaser.
Det ska finnas en märkning på värmepumpen som visar att den är hermetiskt tillsluten.
Lägsta utomhustemperatur
Tillverkarens egen uppgift. Alla värmepumparna har testats enligt internationell standard för provningar ner till som kallast minus 15 grader.
Webbadress
Tillverkarens/generalagentens egen webbplats där du hittar kontaktuppgifter.