Det går att spara energi i vintermörkret genom att välja advents- och julbelysning med effektiva lysdiodlampor, LED. När du ska köpa nytt så är ett tips att titta efter slingor och dekorationsfigurer som har effektiva lampor som original. Dina vanor har också betydelse. Alla lampor ska lämnas till miljöstation när de slocknat.

Går att byta från glödlampor till lysdioder

Du behöver inte köpa ny julgransbelysning eller ljusstake för att kunna använda energismarta lysdioder, LED. Det räcker med att byta ut lamporna, som inte kostar många kronor mer än glödlampor, men sänker energianvändningen direkt. Tänk dock på att du måste byta ut alla lamporna samtidigt i slingan eller elljusstaken för att det ska fungera.

När du ska köpa nytt

Lamporna är ibland integrerade i produkten och går inte att byta. När du köper en ny elljusstake, ljusslinga eller julgransbelysning så tänk på att det finns modeller som har lysdiodlampor så kallade LED-lampor som original.

Timer sparar inte alltid mer

Har du advents och julbelysning med gammal glödlampsteknik lönar det sig definitivt att ha en timer då kan du automatiskt styra när lamporna ska vara tända och släckta. Har du lysdiodlampor (LED) är det inte lika självklart att en timer hjälper dig att spara ändå mer energi. Om du sparar eller inte beror på hur mycket el ljusslingan, elljusstaken och timern drar tillsammans. Däremot sparar du alltid på att släcka manuellt.

Lämna utbrända lampor till miljöstation

Alla använda lampor ska lämnas in till miljöstationen och sorteras i speciellt uppmärkta behållare beroende på vad det är för lampa. Alla typer av lampor innehåller glas och olika metaller som kan återvinnas. Lågenergilampor innehåller dessutom några milligram kvicksilver som är farligt för miljön. Kasta inte lamporna i hushållssoporna och inte heller i glas-eller metallåtervinningen.

Var ska lampan användas?

En del ljusslingor och julbelysning är tillverkade för att kunna användas antingen inne eller ute, medan andra modeller kan användas både inne och ute. Läs på förpackningen innan du handlar så att du köper rätt, beroende på var den ska användas.

Reklamera lampor

Är du inte nöjd med lampan så gå tillbaka till butiken och klaga, reklamera. Spara kvittot.