Energimyndigheten har traditionsenligt testat elljusstakar, ljusslingor och juldekorationer. Energianvändningen kan vara upp till 20 gånger högre för den som väljer glödlampor istället för LED-lampor i sin advents- och julbelysning.

Energimyndigheten har testat elljusstakar, ljusslingor och juldekorationer. Utbudet av ljusslingor som har lysdiodslampor, så kallade LED-lampor, ökar för varje år. Däremot är det fortfarande vanligast med glödlampor i elljusstaken, men det finns LED-lampor även för elljusstakar så att du lätt kan byta.

Mycket att spara på nytt ljus

Testet visar att Energianvändningen är 20 gånger högre för den som väljer glödlampor istället för LED-lampor i sin advents och julbelysning. Om en miljon hushåll väljer LED-lampor i sin advents och julbelysning sparar de tillsammans ca 271 miljoner kilowattimmar från första advent till tjugondag knut. Är belysningen tänd i 6 timmar per dygn sparar de ytterligare 10 miljoner kilowattimmar. Även med effektiva ljuskällor lönar det sig att släcka när du inte behöver ljuset.

Exemplet utgår från att varje hushåll har tre elljusstakar, två fönsterstjärnor och en ljusslinga tänd dygnet runt. Från 23 december till tjugondag knut har de dessutom en julgransbelysning och en juldekoration.

Hur mycket ljus ger lamporna och är skenet varmt eller kallt?

Nytt i för i år är att Energimyndigheten har mätt hur mycket ljus lamporna ger, detta visas som lumen (lm). Dessutom har vi mätt upp om ljuset är kallt eller varmt, det vill säga lampans färgtemperatur eller ljusfärg, ju högre siffra desto kallare sken. Testet visar att flera av LED-lamporna har ett varmt ljus, men det finns också de som har ett kallare, mer blåaktigt ljus. Vad som passar bäst beror på var du ska använda lampa och vad du gillar bäst. Det är många som uppskattar det blå lite krispigare ljuset på utomhusslingan då de tycker att det gör sig bra om den vita snön. Generellt ger lamporna lite ljus och det är acceptabelt eftersom detta är dekorationsbelysning. Det ljusflöde som visas för ljusslingorna gäller hela ljusslingan medan det för ersättningslamporna visas för en enstaka lampa.

När det gäller andra lampor som används för allmänljus, läsljus eller punktbelysning till exempel är det viktigt att titta efter hur mycket ljus lampan ger. På andra lampor finns det krav på bra färgåtergivning, detta är ett mått på hur bra färger återges rätt i ljuset från lampan. Det högsta värdet en lampa kan få är Ra 100. Testet visar att advents- och julbelysning ofta har dålig färgåtergivning, men eftersom detta är prydnadsljus är det inte lika viktigt som för andra lampor för allmänbelysning.

Sjuarmad elljusstake med olika lampor

Utbyteslampor finns i flera fabrikat och för elljusstakar med olika antal armar. Med glödlampor drar den sjuarmade elljusstaken 14 gånger mer energi än med LED-lampor. Tänk på att du måste byta ut alla lampor i elljusstaken på en och samma gång för att det ska fungera.

Adventsstjärna

Det finns både små LED-lampor och lågenergilampor som passar i adventsstjärnor, dessa lampor blir inte lika varma som glödlampan blev, vilket är en fördel i till exempel dekorationer av papper. Med glödlampa drar stjärnan 18 gånger mer än med en LED-lampa.

Julgransbelysning med LED-lampor som original

I testet ingår två julgransbelysningar med sexton lampor vardera som båda kostar 99 kronor. Den ena har LED-lampor som original och den andra har glödlampor. Med glödlampor drar julgransbelysningen 33 gånger mer än med LED-lampor.

Elljusstaken Lucia

I testet finns en elljusstake med sex armar som har figurer i form av ett Lucia-tåg. Den säljs med glödlampor, men i testet har vi bytt ut sedda till LED-lampor och får på så sätt snabbt ner elanvändningen. Med glödlampor drar elljusstaken Lucia 13 gånger mer än med LED-lampor.

Ljusslinga med kulörta lampor kan dra 45 gånger mer

I testet finns också en ljusslinga med kulörta lampor som har formen av glödlampor i grönt, rött och gult. Slingan har tio lampor och finns dels med glödljus och dels med LED-lampor. Med glödljus drar slingan 45 gånger mer än med de effektivare LED-lamporna.

Transformatorn på sladden drar el

Elva av de totalt 20 testade advents- och juldekorationerna har ett nätaggregat, även kallad transformator, som sitter på elsladden. Det är den svarta eller vita dosan som du ser på sladden och den omvandlar spänningen på elen från 230 volt till den spänning som ljusslingan behöver, 24 volt.

I testet har ingått att mäta hur effektiva nätaggregaten är. Detta visas i tabellen som verkningsgrad i procent. Ju högre siffra desto effektivare är den. Testet visar att två av ljusslingorna har effektivare nätaggregat än de andra. De effektivaste transformatorerna har en verkningsgrad på 75 och 73 procent. Övriga testade transformatorer har en verkningsgrad på 36 till 70 procent.

Vi har även mätt upp standby för transformatorn och den är som högst 2,38 watt. Det finns dock exempel på transformatorer som har låg standby med 0,19 watt och 0,20 watt. Dessa ljusslingor omfattas inte av krav på effektiva transformatorer och standby som många andra produkter och därför har vi mätt upp detta i testet så att du kan jämföra. I den totala effekten per ljusslinga som redovisas i tabellen ingår energianvändningen för transformatorn.

Reklamera lampor som inte fungerar

Ett generellt råd är att om du har köpt lampor som inte motsvarar dina önskemål och behov eller vad tillverkaren utlovat på förpackningen så gå tillbaka till butiken och klaga, reklamera lampan.

Lämna alla lampor till miljöstation

Alla typer av lampor, även glödlampor, ska lämnas till miljöstation när de slocknat.

Även en timer drar el

Det är praktiskt att koppla elljusstaken, fönsterstjärnan, ljusslingan och julgransbelysningen till en timer som släcker ljuset automatiskt. Energimyndigheten har jämfört tre timer och mätt upp energianvändningen när de används och i standby. Två av de testade modellerna är digitala och en är mekanisk.

Energianvändning timer

Modell Digital/mekanisk Pris Effekt i drift Effekt standby
GA Digital 129 kr 0,60 W 0,66 W
Anslut Digital 69 kr 1 W 1 W
Brennenstuhl Mekanisk 39,90 kr 1,56 W 1 W

 

Den som har lägst energianvändning drar 0,60 watt när den används och i standby något mer. Den har en skärm och när den är upplyst ökar energianvändningen i standby till 0,70 watt. Den timer som drar mest har 1,56 watt i drift och cirka en watt i standby. I testet ingår också en digital veckotimer och en mekanisk dygnstimer, båda drar ungefär en watt när de används och i standby.

Har du advents- och julbelysning med gammal glödlampsteknik lönar det sig definitivt att ha en timer som släcker automatiskt. Har du LED-lampor är det inte lika självklart att en timer alltid hjälper dig att spara ändå mer energi. Det beror på att LED-lamporna drar så lite energi och att själva timern som sitter i eluttaget hela tiden också använder energi. Om du sparar eller inte beror på hur mycket el ljusslingan, elljusstaken och timern drar tillsammans. Däremot sparar du alltid på att släcka manuellt när du inte behöver ljuset.

Läs mer om hembelysning

Elsäkerhetsverket