Torktumlaren torkar tvätten snabbt och helt torrt. Men energianvändningen är relativt hög, tumlaren drar upp till tre gånger så mycket el som en tvättmaskin elektronisk fuktavkänning gör att tumlaren stannar automatiskt när tvätten är torr, vilket sparar el.

Energiförbrukning

En torktumlare drar mycket energi eftersom luften värms upp kontinuerligt under hela torkprogrammet. Tumlaren drar upp till tre gånger så mycket el som en tvättmaskin. För att spara energi bör man se till att tvätten är väl centrifugerad innan den torktumlas. Centrifugering på minst 1 200 varv rekommenderas. Elektronisk fuktavkänning gör att tumlaren stannar automatiskt när tvätten är torr, vilket sparar el.

Energimärkning

Alla torktumlare ska vara energimärkta enligt EU:s märkning i skala A-G. A är bäst, det vill säga mest energieffektivt. För torktumlare är energiklass B och C vanligast, men det finns enstaka modeller i klass A. Det är dock inte alla program som är energideklarerade utan endast ett program. Ta därför reda på vilket program som rillverkaren använt för energimärkningen.

Kapacitet

Tvätten behöver ungefär tre gånger så mycket plats vid tumling som vid tvätt. Energiförbrukningen enligt energimärkningen utgår från att tumlaren är väl fylld.

Livslängd

En torktumlare klarar ungefär lika många omgångar som en tvättmaskin, det vill säga 2 500 stycken. Kostnaden för en torkomgång är cirka 9 kronor, inklusive kostnader för el, slitage och eventuella reparationer.

Installation

En torktumlare i våtutrymme måste anslutas till ett jordat uttag, minst 60 cm från badkar eller dusch.

De flesta torktumlare är idag kondenstumlare. De fungerar även för lägenheter i flerbostadshus eftersom de inte behöver anslutas till en ventilationskanal. När den varma luften passerat tvätten går den till kondensorn där fukten i luften omvandlas till vatten. Resten av den varma luften går ut i rummet. Vattnet samlas upp i en behållare eller pumpas via en slang till avloppet.

Så kallade frånluftstumlare måste anslutas till ventilationskanal och passar bara för småhus där det finns en separat ventilationskanal.

Krympning

Hur mycket olika textilier krymper beror på deras kvalitet och på hur de torkas. Krympningen kan ske efter 1 eller 2 torkningar i tumlaren eller efter 5-10 hängtorkningar.

Slitage

Klädesplagg slits med tiden och framför allt genom användningen, som står för 60-70 procent av slitaget. Tvätten orsakar 20-25 procent av slitaget och torktumling 5-20 procent. Tumlingen gör att lösa fibrer lossnar från tyget och fastnar i luddfiltret. Tumlade textilier dammar därför mindre. En hög torktemperatur kan släta ut tvättveck, men varma plagg som blir liggande i tumlaren skrynklar lätt.

Alla plagg kan inte tumlas

Alla textilier tål inte torktumling, till exempel linnetyg och ylle. Andra känsliga material är sådana med syntetinblandning, exempelvis plagg i bomull med viss procent elastan. Torksymbolerna visar hur du ska hantera plagget:

Plagget kan torktumlas

Plagget kan torktumlas vid normal temperatur

Plagget tål ej torktumling

Plagget ska hängtorkas

Plagget ska dropptorka

Plagget ska plantorka