Inget vatten i kranen – så förbereder du dig
Ett längre elavbrott påverkar tillgången på vatten. Trycket i ledningarna kan sjunka på bara ett par timmar. Brist på vatten är allvarligare än brist på mat. Därför behöver du en plan för att kunna ha vatten även vid elavbrott.
Här hittar du MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tips på hur du kan vara väl förberedd: Tillgång till vatten i kris (msb.se)
Här är de viktigaste tipsen:
1. Tappa upp dricksvatten
- Se till att allid ha vatten i dunkar och PET-flaskor med vatten i frysen.
- Beräkna minst tre liter vatten per person och dygn.
- Vid långvarig elavbrott kan kommunen ordna platser för vattenutdelning. Platserna meddelas via lokalradion Sveriges Radio P4 eller med hjälp av högtalarbilar.
- I nödfall går det också att smälta snö och is, eller hämta vatten från sjöar eller andra vattendrag som inte är förorenade. Tänk då på att vattnet måste kokas innan du använder det i matlagning, som dryck eller för personlig hygien. Undvik att använda saltvatten från våra hav. Du kan bara använda sött vatten.
2. Hantera vattnet rätt så du inte blir sjuk
- Osäker på vattnets kvalitet? Enligt Livsmedelsverket ska du då koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokar.
- Använd vattenrenare eller vattenreningstabletter.
3. Hygien, toalett och avlopp
- Använd våtservetter för den personliga hygienen. Släng servetterna i soporna, spola inte ner dem i avloppet.
- Tänk på att det inte går att spola i toaletten om inte vattenförsörjningen fungerar. En plastpåse i toalettstolen kan då fungera som tillfällig toalett. Då riskerar du inte stopp i avloppssystemet.
Läs också:
Sveriges nationella informationsnummer 113 13
113 13 är ett telefonnummer som allmänheten kan ringa om man vill ha information om kriser, till exempel energikriser, större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. Det går även att ringa om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand.