Faktorer som gör att elpriserna ökar
Just nu påverkas elsystemet av en rad faktorer som gör att elpriserna ökar. Här kan du läsa mer om varje område.
Elsystemet måste alltid vara i balans. Det betyder att den använda elen alltid ska vara lika stor som den tillförda elen. För att uppnå den balansen finns en elmarknad och en rad andra funktioner för att säkerställa en trygg elförsörjning. Elmarknaden är sedan 1996 avreglerad vilket innebär att investeringar görs utifrån marknadsmässiga förutsättningar.
Information om hur elmarknaden fungerar:
Så fungerar elmarknaden, Energimarknadsinspektionen
För att skapa ett tryggt elsystem, med god tillgång på el, är systemet sammankopplat med andra länder. Det finns ett ömsesidigt beroende mellan de sammankopplade länderna för att skapa en stabil elförsörjning.
Sverige både exporterar och importerar el
Under 2021 nettoexporterade Sverige 25 terrawattimmar (TWh) el. Det mesta gick till Finland, därefter Danmark, Litauen och Polen.
Även om vi är nettoexportörer av el så sker hela tiden en import och export av el till och från olika länder. Vi importerar främst el från Norge och Danmark. Under vintern, när det är kallt, kan Sverige under vissa timmar vara nettoimportör av el. Under dessa timmar kan det också finns ett beroende av import från övriga kontinenten.
Import av el från andra länder är viktig för vår försörjningstrygghet. Om inte den möjligheten fanns skulle vi behöva ha kraftverk som stod stilla större del av året och bara användes för att klara elförsörjningen de riktigt kalla dagarna, vilket skulle vara mycket kostsamt.
Omvärldsläget har gjort att möjligheterna att producera el på kontinenten har minskat i och med den rådande gassituationen. I vinter kan detta leda till en bristsituation på el. För att undvika en bristsituation, men även för att dämpa elkostnader och visa solidaritet med Europa och Ukraina, behöver vi hjälpas åt genom att minska elanvändningen.
Hållbar elanvändning – en viktig samhällsfråga
Energimyndigheten leder samhällets omställning till ett hållbart energisystem. Den situation som vi ser i energisystemet idag är orsakad av ett akut läge. I ett mer långsiktigt perspektiv står Sverige inför en omfattande omställning av energisystemet bland annat med målet är att nå nettonoll utsläpp av koldioxid till 2045. Idag använder vi som bor i Sverige 140 TWh el per år. 2050 ser vi att elanvändningen kan komma att fördubblas.
Det är framför allt industrin och transportsektorns omställning till fossilfri energianvändning som ökar behovet av el.
Precis som med alla viktiga samhällsfrågor krävs lagarbete för att vi ska lyckas. Så många som möjligt behöver känna till vart vi är på väg och förstå vikten av att vi alla ska bidra med det vi kan. På det sättet kan vi genomföra omställningen med fortsatt konkurrenskraft, ekologisk hållbarhet och trygg energiförsörjning.
I framtiden ser vi ett behov av en ökad elanvändning – men vi ska använda elen smart. Varje kilowattimme räknas.
Följ prisutvecklingen på de olika energimarknaderna
Energimyndigheten följer löpande och publicerar information om prisutvecklingen på de olika energimarknaderna i marknadsrapporter.