Öppna utlysningar inom Säker, ren och effektiv energi - Horisont 2020

EU-kommissionen har öppnat ett antal utlysningar inom området energieffektivisering i samhällsutmaningen Säker, ren och effektiv energi inom EU:s ramprogram Horisont 2020. Dessa utlysningar stänger 15 september.

Sista dag för ansökan 2016-09-15

Utlysningarna fokuserar på att underlätta marknadsintroduktion och spridning av teknologier och tjänster, främja social innovation, hantera icke-tekniska barriärer på marknaden, främja standarder och öka kostnadseffektiviteten i implementeringen av EUs
energipolitik.

Utlysningarna ligger inom områdena:

Energy efficiency

Consumers

  • Engaging private consumers towards sustainable energy.
  • Engaging and activating public authorities.

Buildings

  • Overcoming market barriers and promoting deep renovation of buildings.
  • Cost reduction of new Nearly Zero-Energy buildings.
  • Construction skills.

Products

  • Effective implementation of EU product efficiency legislation.

Innovative financing for energy efficiency investments

  • Project Development Assistance.
  • Making the energy efficiency market investible.
  • Development and roll-out of innovative energy efficiency services.

Information om vad utlysningen omfattar

Vill veta mer om vad en särskild utlysning fokuserar på kan du hitta den i EU-kommissionens Participant portal. Klicka i rutan för " Secure, clean and efficient energy" i rullistan, samt status Open i högermarginalen. Då får du upp de grupperingar av utlysningar inom energiområdet som är öppna att söka. Hela arbetsprogrammet hittar du här.

Utöver vanliga utlysningar för EU-projekt ger arbetsprogrammet även möjlighet att ansöka om s.k. tekniskt stöd till förberedelser för storskaliga inversteringar inom energi (energieffektivisering och distribuerad förnybar energi) och transport (infrastruktur för alternativa drivmedel och mobilitet). Läs mer om ELENA-stödet här. Dessutom annonseras kommande upphandlingar hos EU-kommissionen där ditt företag kan vara med och lämna anbud.

När stänger utlysningen?

Utlysningarna i Horisont 2020 öppnar och stänger vid olika datum. Några öppnar nu i mars och stänger i september andra öppnar senare i år och stänger i höst eller 2017. Denna information hittar du också för respektive utlysning i Participant portal eller i arbetsprogrammet. Notera att utlysningen Smart Cities and Communities hittar man i ett arbetsprogram som heter Cross cutting activities.

Information om utlysningarna

Håll utkik efter kommande event och informationsdagar på EASMEs webbplats och på Energimyndighetens webbplats eller hos ditt regionala energikontor. Vill du veta mer om pågående eller beviljade projekt, sök i databasen Cordis.

Informationsdagar om utlysningarna ordnades i Bryssel den 14-15 september. En särskild informationsdag för utlysningar inom området energieffektivisering hölls också i Bryssel den 8 december 2015. Här kan du läsa mer och ta del av presentationerna.

Planeringsbidrag för ansökningar till Horisont 2020

Aktörer inom energiområdet söka stöd för att täcka del av sina kostnader i samband med planering av ansökningar till EU:s ramprogram Horisont 2020.

Syftet med detta stöd är att främja deltagande i Horisont 2020 för de aktörer som är behöriga att söka och där projekten har energirelevans. 

Om Horisont 2020

Horisont 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation under perioden 2014-2020. Horisont 2020 ger stöd till forskning, utveckling, innovation och demonstration, så väl som till mer marknadsnära åtgärder som t.ex. projekt inom policyutveckling, kapacitetsuppbyggnad, beteendeförändring och tillgång till olika typer av finansiella instrument. 

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet