
Resultat
Ta del av våra resultat från den forskning och innovation vi har finansierat.
Resultaten från våra insatser påverkar omställningen av energisystemet och har kommit till nytta både för Sverige och globalt.
Hitta snabbt
-
Kompetenscenter med små kärnreaktorer i fokus05 juni 2024Resultat
Energimyndigheten satsar, tillsammans med industrin och akademin, på ett kompetenscentrum som ska undersöka förutsättningarna för ny kärnkraft.
-
Lägre fart till Gävle hamn minskar fartygens klimatpåverkan20 februari 2024Resultat
Det fartyg som kommer först till en hamn kan även lossa först. Det har varit en självklar regel inom den internationella sjöfarten i flera hundra är. Nu bryter Gävle hamn traditionen och låter ankommande fartyg boka en kajplats i förväg. På så sätt kan de planera sina rutter bättre vilket leder till att bränsleförbrukningen kan minska.
-
Einride vill lösa framtidens autonoma, elektriska godstransporter på väg08 februari 2024Resultat
För att uppnå ett klimatsmart, elektrifierat framtida samhälle behöver infrastrukturen anpassas. Den svenska startupen Einride vill omforma dagens transportsystem i digital, elektrisk och autonom riktning. Med stöd från Energimyndigheten undersöker de bland annat hur man bäst laddar elektriska lastbilar utan att leverans- och arbetstider påverkas.
-
Rättvisa ett måste för en lyckad klimatomställning08 februari 2024Resultat
Sveriges klimatarbete gör framsteg. Men kantas även av konflikter, ofta skapade av en känsla att de beslutade åtgärderna är orättvisa. Forskningsprojektet ”Att navigera rättviseanspråk – mellan upplopp, strejker och status quo” har studerat varför, och vad politiker kan göra för att minimera kontroverserna.
-
Batteriindustrin – en viktig del av Sveriges framtid15 augusti 2023Resultat
Batteriindustrin är på väg att bli en ny basindustri i Sverige, vid sidan av till exempel stål- och skogsindustrin. Men hur ser egentligen framtiden ut för batteritillverkningen?
-
Rena fiberytor ska minska massaindustrins energianvändning12 maj 2020Resultat
Den svenska massaindustrin skulle kunna minska sin energianvändning med 500 GWh genom att tvätta bort feta och vattenavvisande ämnen från veden. Lättare sagt än gjort men ett forskningsprojekt, delfinansierat av Energimyndigheten, har hittat ett svar på frågan om hur.
-
Bättre förutsättning för vindkraft med ny vindatlas29 april 2020Resultat
En ny europeisk vindatlas visar var de bästa områdena för ny vindkraft finns. Den svenska forskningen har bidragit med nya kunskaper om hur skogen påverkar vinden, och mer detaljer om vindens variationer. Det visar sig att skogen har mycket bättre förutsättningar för vindkraft än vad man tidigare trott.
-
Tvärvetenskaplig forskarskola skapar hållbarare energisystem16 april 2020Resultat
I mer än tjugo år har Energimyndigheten finansierat en forskarskola inom energiområdet. Skolans tvärvetenskapliga inriktning bidrar till att branschen idag kan ta sig an utmaningar med ett tydligare helhetsperspektiv. Sedan 2014 är forskarskolan öppen för alla universitet, högskolor och institut i Sverige.
-
Trepartssamverkan ger bra gasturbiner07 april 2020Resultat
Ett stort samarbete mellan Lunds tekniska högskola, Siemens i Finspång och Energimyndigheten främjar framgångsrikt forskning och utveckling kring högeffektiva gasturbiner. Idag är vätgaseldade gasturbiner från Finspång bäst i världen på låga utsläpp.
-
Kvinnor har liten makt över transportbesluten06 april 2020Resultat
Om män reste på samma sätt som kvinnor gör skulle den totala miljöpåverkan från transportsektorn minska med nästan en tredjedel. Trots det har kvinnor liten makt över den politik som formar framtidens trafiklösningar. Det visar ett forskningsprojekt från Lunds Universitet som Energimyndigheten har finansierat.