Energismarta tips för att få det svalt inne

Här är de bästa och mest energismarta tipsen för att hålla det svalt inomhus under sommaren. Efter förra årets varma sommar funderar många på att skaffa luftkonditionering. Det kan vara skönt, men tänk på att det gör att energianvändningen ökar.

Energimyndigheten har samlat de sju bästa tipsen för att hålla det svalt inomhus utan att energianvändningen ökar betydligt.

 1. Kontrollera att värmen är avstängd. Det gäller även golvvärme och handdukstork.
 2. Stäng av apparater som TV och datorer när de inte används. All elektronik bidrar till att värma rummet.
 3. Tänd inte lampor om du inte behöver ljuset. Det gäller även effektiva LED-lampor.
 4. Fäll ner markiser, persienner eller dra för gardinerna för fönstren när solen skiner in. De hjälper till att stänga ute värmen.
 5. Öppna dörrar och fönster när det är svalare ute än inne.
 6. Om du har ett ventilationssystem med värmeåtervinning, så kallad FTX, är det bra att stänga av den under sommaren.
 7. För att få en svalkande känsla kan du använda en fläkt. Den upplevs som svalkande när du är precis i närheten. Stäng av fläkten när du inte är i rummet eftersom den bidrar till att värma upp rummet och ökar energianvändningen.

Goda råd om luftkonditionering

Efter förra årets varma sommar är det är många som funderar på att skaffa luftkonditionering. Det kan så klart vara skönt att snabbt få det svalt inomhus, men det är viktigt att tänka på att det gör att energianvändningen ökar. Här kommer några goda råd:

 • Tänk efter före, vad är det du behöver? Det finns lite förenklat tre varianter av luftkonditionering och luftkylare: 1) Luftkonditionering (luftluftvärmepump som även kan användas för kyla, med en inne-enhet och en ute-enhet) 2) Portabel luftkonditionering (enbart en enhet och en slang) 3) Luftkylare med förångare som kyler med hjälp av vatten.
 • Ta hjälp av energimärkningen och välj en luftkonditionering i energiklasserna A++ eller A+++ och som i övrigt motsvarar dina önskemål och behov.
 • En luftluftvärmepump är energieffektiv, men kräver installation och rördragningar. Om du ska köpa en luftluftvärmepump, ta hjälp av energimärkningen som visar effektiviteten både vid kylning och uppvärmning.
 • En portabel luftkonditionering kräver att du har en dörr eller ett fönster öppet för evakueringsslangen. Då släpper du samtidigt in varm luft utifrån. Dessutom är en portabel luftkonditionering i sig mindre effektiv än en luftluftvärmepump. Använd den bara när du är hemma.
 • En luftkylare förångar vatten för att kyla rummet. För att den ska fungera bra behöver luften vara varm och torr, och rummet behöver även ha bra ventilation. I Sverige är det ofta hög luftfuktighet på sommaren och det finns istället risk för fuktproblem om extra vatten tillförs.

Läs mer om luftkonditionering här.

Vid frågor, kontakta:

Emma Olsson, Energimyndighetens Testlab
E-post: emma.o...@energimyndigheten.se 
Telefon: 073-660 02 21