Stora framsteg för utsläppshandel under Parisavtalet vid COP29 i Baku
Klimatmötet COP29 avslutades efter intensiva slutförhandlingar och parterna kom överens om regler för utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6. Beslutet skapar förutsättningar för den internationella utsläppshandeln att ta fart på allvar.
FN:s klimatkonferens samlar världens länder för att förhandla om globala klimatåtgärder och visa på framsteg och innovation. Foto: COP29 Azerbajdzjan
Flera viktiga beslut fattades i klimatförhandlingarna på COP29 i Baku, Azerbajdzjan. Det som har uppmärksammats mest är beslutet att klimatfinansieringen till utvecklingsländer ska öka från 100 till 300 miljarder dollar per år fram till 2035. Parterna enades även kring regler för utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6.
– För Energimyndighetens och Sveriges del var det viktigt att länderna även kunde enas kring regelverket för den FN-reglerade utsläppshandeln, säger David Newell, Sveriges förhandlare för artikel 6.
Reglerna för utsläppshandeln under Parisavtalet har tagit lång tid att enas kring. Under COP28 i Dubai förra året kollapsade förhandlingarna på just denna punkt, men årets möte var betydligt mer konstruktivt. Man enades bland annat om regler för transparent och utförlig rapportering till FN, hantering av inkonsekventa rapporteringar samt om ett av FN tillhandahållet internationellt register för utsläppsminskningsenheter.
– Sammantaget utgör dessa beslut grunden för utbyggnaden av en utsläppshandel som är förenlig med Parisavtalets långsiktiga mål om nettonollutsläpp, säger David Newell.
Energimyndigheten efterfrågad aktör
Utanför förhandlingsrummet var intresset för att diskutera klimat- och energiomställningen med Energimyndigheten stort. Myndigheten deltog i ett antal seminarier och rundabords- och panelsamtal med fokus på bland annat energilagring, vind- och vågkraft, industrins omställning, produktstandarder samt finansiering. Företrädare för Energimyndigheten tog också ett stort antal bilaterala möten med internationella samarbetspartners.
Ett särskilt fokus låg på utsläppshandel under artikel 6. Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör, Caroline Asserup, signerade två bilaterala avtal om samarbete under artikel 6, med Nepal respektive Zambia.
– Med två nya bilaterala samarbetsavtal har vi skapat oss bättre förutsättningar för att kunna implementera utsläppsminskande aktiviteter som kan ge resultat redan till 2030, säger Sandra Lindström, chef för internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.