Två nya länder signerar samarbetsavtal med Sverige under COP29

Under det pågående klimattoppmötet COP29 i Baku, Azerbajdzjan, har Energimyndigheten signerat avtal med Nepal och Zambia om samarbete kring utsläppshandel under Parisavtalets artikel 6.

Bild från signeringen med Dr. Deepak Kharal, Statssekreterare, Ministeriet för skog och miljö, Nepal och Caroline Asserup, tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten. 

Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Dessa avtal möjliggör för myndigheten att implementera utsläppsminskande projekt som stöttar energiomställningen i de båda länderna, samtidigt som de kan bidra till att Sverige klarar de egna klimatmålen.

Finansiering är ett av fokusområdena för årets klimatkonferens COP29 i Baku. Klimatfinansiering är nödvändigt för att nå målen i Parisavtalet, men det är tydligt att enbart klimatfinansiering inte kommer att räcka för att överbrygga finansieringsklyftan. I detta sammanhang har koldioxidmarknader och artikel 6 i Parisavtalet en viktig roll för att påskynda projektfinansieringen för ökade klimatambitioner.

– Med två nya samarbetsländer som tydligt visat att de är redo och vill samarbeta under artikel 6 kommer vi att kunna etablera konkreta klimatprojekt som minskar utsläppen av växthusgaser, stärker hållbar utveckling och bidrar till att höja klimatambitionerna i såväl Sverige som Nepal och Zambia, säger Caroline Asserup, tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten.

Nepal är ett av de länder som liksom Sverige visade tidigt intresse för utsläppshandel under artikel 6. Under de senaste åren har ett kapacitetsutbyte skett mellan länderna för att få på plats nationella ramverk som möjliggör att klimatprojekt nu kan finansieras.

Bild från signeringen med Mattias Frumerie, klimatambassadör och chefsförhandlare för klimatförhandlingar, Caroline Asserup, tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten, Dr. Douty Chibamba, Statssekreterare, Ministeriet för grön ekonomi och miljö, Zambia, och Mike E.Mposha, Minister för grön ekonomi och miljö, Zambia.

Foto: Magnus Carnwall

Zambia och Sverige har sedan länge ett nära samarbete och Sverige är en av de största bilaterala biståndsgivarna till landet. Detta engagemang breddas nu till att omfatta samarbete om handel med utsläppsrätter enligt artikel 6 i Parisavtalet.
Både Nepal och Zambia har identifierat energisektorn som särskilt relevant för artikel 6 finansiering, vilket ligger i linje med Energimyndighetens prioritering för samarbeten inom utsläppshandel.

Nyheter