
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinderUtbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
-
Idag öppnar nytt stöd för lastbilsladdningFör att elektrifiera de tunga vägtransporterna i Sverige behövs möjligheter att ladda i samband med lastning och lossning. Från och med idag kan hamnar, fastighetsägare, logistikföretag med flera söka stöd hos Energimyndigheten för att installera laddstationer.
-
Nu öppnar stödet för lätta ellastbilarFrån och med i dag klockan 12 är det möjligt för företag, kommuner och regioner som väljer att köpa lätta ellastbilar att söka stöd hos Energimyndigheten. Syftet är att snabba på elektrifieringen av Sveriges fordonsflotta.
-
Så kan vi snabba på transportsektorns omställningElektrifieringen av den svenska transportsektorn rullar på. Nu har Energimyndigheten och Trafikverket identifierat ett stort antal åtgärder som påskyndar utrullningen av laddinfrastruktur och vätgastank-infrastruktur.
-
Elektrifieringen försenas – om inte fler väljer arbete inom energibranschenFör att Sverige ska klara elektrifieringen krävs att en rad förutsättningar är på plats. En av de viktigaste är att fler väljer jobb inom energibranschen.
-
Energimyndighetens scenarier visar stora förändringar i det svenska energisystemetHur kan det svenska energisystemet se ut 10, 20 eller 30 år framåt i tiden? I dag släpper Energimyndigheten sina långsiktiga scenarier som visar möjliga utvecklingsvägar för det svenska energisystemet fram till 2050-talet. En sak står klar. Det kommer att bli stora förändringar.
-
Nationell samordning behövs för effektiv elektrifiering av vägtransporterSkiftet till en eldriven fordonsflotta har fått upp farten och nådde i slutet på året rekordnivåer. Trots att antalet laddningspunkter ökar i snabb takt ser Energimyndigheten och Trafikverket behov av en utökad nationell samordning för att stötta omställningen och för att möta snabbt ökade behov.
-
Tolv förslag på vägen till en hållbar batterivärdekedjaBatterier är centrala och avgörande pusselbitar i elektrifieringen av industrin och transportsektorn för att möta klimatutmaningarna. Arbetet behöver intensifieras och Sverige har möjlighet att bli en ledande batterination, bidra till att bibehålla välfärden, Parisavtalet och Agenda 2030-målen. Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning presenterar tolv förslag för att etablera Sveriges delar i en hållbar och konkurrenskraftig europeisk värdekedja för batterier.
-
Reduktionsplikten är avgörande för att nå Sveriges energi- och klimatmålReduktionsplikten är det viktigaste styrmedlet för att Sverige ska nå målet till 2030 om att minska utsläppen från inrikes transporter med minst 70 procent. Men för att klara målet krävs också ändringar i skattelagstiftningen och att Sverige går över till den så kallade Europadieseln, MK3.
-
Stor utbyggnad av el- och vätgasstationer för gods efter beslut från EnergimyndighetenEnergimyndigheten har nu tagit ett stort antal beslut om stöd till Regionala elektrifieringspiloter. Nu finns en första geografisk bild över var publika ladd- och tankstationer för el och vätgas för tung trafik kommer stå färdiga hösten 2023, och det är en rejäl utbyggnad som är att vänta.
-
Energimyndighetens prognos: kraftigt ökad elexport och en transportsektor i omvandlingEnergianvändningen i transportsektorn går nedåt till följd av den ökade elektrifieringen. Produktionen av el från sol och vind ökar kraftigt fram till 2025, och den ökade elproduktionen gör att Sveriges elexport ökar. Detta visar den senaste prognosen från Energimyndigheten.
-
600 miljoner till energiomställningens kompetensförsörjningTillsammans med näringsliv, offentlig sektor och akademi finansierar Energimyndigheten 11 kompetenscentrum som ska bygga upp kunskap och kompetens som accelererar omställningen bort från fossilsamhället och stärker Sveriges konkurrenskraft. Energimyndighetens stöd på 600 miljoner kronor utgör en tredjedel av finansieringen och växlas upp av lika stora delar från lärosäten och forskningsinstitut respektive näringsliv och offentliga organisationer.
-
Förslag till nationell strategi för fossilfri vätgasDet är bråttom att begränsa klimatförändringarna och kärnan till att lyckas är att fasa ut användningen av fossila bränslen i tid. I det arbetet kommer fossilfri vätgas, elektrobränslen och ammoniak spela en central roll för flera samhällssektorer. Nu finns ett förslag till en nationell strategi.
-
Ny rapport om bättre tillgång till laddinfrastruktur för hemmaladdning av laddfordonIntresset för elbilar och laddhybrider ökar starkt i Sverige. Hemmaladdning är i många fall en förutsättning för att det ska vara enkelt att äga och använda laddbara fordon, men det kan vara problematiskt att få tillgång till när den som vill ha laddning inte äger fastigheten själv.
-
Sveriges energisystem 2050 – så kan det se utKlimatomställningen driver fram en övergång från fossila bränslen till eldrift och biobränslen. Sverige har goda förutsättningar för ökad elproduktion men det medför utmaningar som behöver hanteras i god tid. Bioenergi kommer att vara en viktig pusselbit fast här finns risk för målkonflikter. Vi ser också att Sverige behöver arbeta mer med energieffektivisering. Det är några av slutsatserna i Energimyndighetens rapport Långsiktiga scenarier över energisystemet som släpps idag.