
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Varma sommaren 2018 ökade användningen av fjärrkylaLeveransen av fjärrkyla ökade med 27 procent under sommaren 2018 på grund av värmen. Samtidigt blåste det mindre än normalt, vilket bidrog till att vindkraften producerade 5,6 procent mindre el under året. Den totala elanvändningen och elproduktionen var oförändrad mellan 2017 och 2018. Det visar Energimyndighetens årliga undersökning om produktion och användning av el och fjärrvärme.
-
Mer solel och hållbara transporter genom energi- och klimatrådgivningSedan våren 2018 har Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare gått ihop i två gemensamma projekt om solel och hållbara transporter. Resultatet visar att projekten på ett effektivt sätt lyckats stötta privatpersoner, företag och organisationer i övergången till mer förnybara och klimatsmarta alternativ. Projekten har även lett till ett ökat intresse för energi- och klimatrådgivningen i allmänhet.
-
Så här måste energiomställningen accelerera – för klimatets skullAlla delar av samhället kommer att beröras av den energiomställning som behövs för att möta klimatutmaningen. Ny kunskap, kompetens och nya lösningar behövs på många områden, och lösningarna måste slå igenom snabbare än i dag. Därför vill Energimyndigheten satsa mer på forskning och innovation.
-
Tre hinder som kan bromsa processindustrins klimatomställningEtt stort behov av fortsatt teknikutveckling, ett ökat behov av hållbar el och biomassa, tillsammans med alltför låga priser på utsläpp i utsläppshandeln, är tre av de hinder som kan bromsa klimatomställningen inom processindustrin. Det visar Energimyndighetens analys som gjorts på uppdrag av regeringen.
-
Så ska utsläppen från bensin och diesel minskaNya reduktionsnivåer och fortsatt skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel. Det är de viktigaste förslagen som Energimyndigheten redovisar i samband med utredningen av reduktionsplikten. Förslagen är viktiga pusselbitar för att minska utsläppen inom inrikes transporter fram till 2030.
-
2020-målet i elcertifikatsystemet är uppnåttSveriges och Norges gemensamma mål om 28,4 TWh förnybar elproduktion till 2020 har uppnåtts, ett och ett halvt år i förtid. Den pågående utbyggnaden av vindkraft gör det sannolikt att det svenska målet om ytterligare 18 TWh kommer att nås långt före 2030.
-
Så kan 100 procent förnybar elproduktion se utDet är fullt möjligt att få ett fungerande 100 procent förnybart elsystem till 2040-talet. Men det kräver möjligheter för en fortsatt utbyggnad av vindkraft och av elnäten. Samtidigt behöver elanvändarna få möjlighet till flexibel användning utifrån elprisets upp- och nedgångar. Det är några av slutsatserna från Energimyndighetens analys av framtidens elsystem.
-
Fortsatt utbyggnad men svagt år för vindkraftenVid årets annullering av elcertifikat annullerades totalt 40,5 miljoner elcertifikat, varav 27,9 miljoner i Sverige. Under året har utbyggnaden av förnybar elproduktion fortsatt, fem stora vindparker och ett stort antal mindre anläggningar registrerades för elcertifikat.
-
Annullering av 40,5 miljoner elcertifikatDen 1 april annullerades totalt 40 470 300 elcertifikat för 2018 års kvotplikt inom den gemensamma svensk-norska elcertifikatmarknaden.
-
Ett år senare - 10 000 fler nätanslutna solcellsanläggningarAntalet nätanslutna solcellsanläggningar har ökat med drygt 67 procent mellan 2017 och 2018. Hälften av den installerade effekten i Sverige finns att hitta i Västra Götalands län, Skåne län, Stockholms län och Östergötlands län. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.
Visa fler nyheter