
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommunerEnergimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
-
Kommuner får investeringsstöd för att öka sin energiberedskapTio kommuner har tecknat en överenskommelse med Energimyndigheten om att öka energiberedskapen inom sin samhällsviktiga verksamhet. Det är det första steget i Energimyndighetens satsning på ett investeringsstöd till kommuner, som ska stärka det svenska totalförsvaret.
-
Nytt solidaritetsavtal mellan Sverige och Danmark tryggar gasförsörjningenMycket har gjorts inom EU det senaste året för att skydda och stärka försörjningen av naturgas till medlemsländerna. Som ett ytterligare stöd till försörjningstryggheten upprättas nu ett solidaritetsavtal för naturgas mellan Sverige och Danmark. Rättelse 2023-05-09: I Sverige omfattas cirka 30 000 hushållskunder som är anslutna till det västsvenska naturgasnätet av solidaritetsavtalet. Ej sjukhus och andra kritiska funktioner i samhället som tidigare uppgivits.
-
Energimyndighetens scenarier visar stora förändringar i det svenska energisystemetHur kan det svenska energisystemet se ut 10, 20 eller 30 år framåt i tiden? I dag släpper Energimyndigheten sina långsiktiga scenarier som visar möjliga utvecklingsvägar för det svenska energisystemet fram till 2050-talet. En sak står klar. Det kommer att bli stora förändringar.
-
Sänkt elanvändning minskar risken för elstörningar i vinterNu startar Energimyndigheten en informationskampanj för att uppmana till minskad elanvändning i hela landet.
-
Kraftig ökning av installerade solcellsanläggningarUnder 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på 500 MW. Det är en ökning med 46 procent jämfört med 2020.
-
Elavbrott - vad gör jag nu?Är du beredd på ett längre elavbrott under vintern? Det vi tar för givet som värme, vatten från kranen och mat blir plötsligt en utmaning. Du ansvarar själv för att klara ett längre elavbrott hemma. Vi ger dig tips och råd på hur du kan förbereda dig innan ett längre el- och värmeavbrott så att du slipper drabbas onödigt mycket om det händer.
-
Elavbrott – vad gör jag nu?Är du beredd på ett längre elavbrott under vintern? Det vi tar för givet som värme, vatten från kranen och mat blir plötsligt en utmaning. Du ansvarar själv för att klara ett längre elavbrott hemma. Vi ger dig tips och råd på hur du kan förbereda dig innan ett längre el- och värmeavbrott så att du slipper drabbas onödigt mycket om det händer.
-
Så här måste energiomställningen accelerera – för klimatets skullAlla delar av samhället kommer att beröras av den energiomställning som behövs för att möta klimatutmaningen. Ny kunskap, kompetens och nya lösningar behövs på många områden, och lösningarna måste slå igenom snabbare än i dag. Därför vill Energimyndigheten satsa mer på forskning och innovation.
-
Så kan 100 procent förnybar elproduktion se utDet är fullt möjligt att få ett fungerande 100 procent förnybart elsystem till 2040-talet. Men det kräver möjligheter för en fortsatt utbyggnad av vindkraft och av elnäten. Samtidigt behöver elanvändarna få möjlighet till flexibel användning utifrån elprisets upp- och nedgångar. Det är några av slutsatserna från Energimyndighetens analys av framtidens elsystem.
Visa fler nyheter