Gasnätsföretagen får pengar att fördela till sina kunder som gasprisstöd

Energimyndigheten har påbörjat handläggningen av gasnätsföretagens ansökningar om ersättning för gasprisstödet. Några har redan beviljats och det betyder att företagen i sin tur kan börja betala ut pengarna till sina hushållskunder.

Regeringen har fattat beslut om att gaskonsumenter i sydvästra Sverige ska få gasprisstöd. Stödet är till för att mildra effekterna av kommande höga gaspriser och omfattar de cirka 27 000 hushållskunder som är anslutna till det västsvenska naturgasnätet.

Gasprisstödet betalas ut av gasnätsföretagen

Ersättning för stödet betalas ut till gasnätsföretagen av Energimyndigheten. Gasnätsföretagen ska därefter, så snart som möjligt, i sin tur dela ut stödet till berörda gaskunder. Sista dagen för gasnätsföretagen att skicka in en ansökan till Energimyndigheten var 1 maj 2023. Energimyndigheten håller nu på att granska underlagen till ansökningarna och fattar beslut löpande under handläggningen.

Om du har frågor som rör Energimyndighetens beslut till gasnätsföretagen går det bra att kontakta oss, se kontaktuppgifter längst ned. Energimyndigheten kan däremot inte besvara frågor om vad som gäller för dig som privatperson.

Modellen för gasprisstöd till konsumenter

Gasprisstödet liknar det stöd som betalats ut till hushåll för att lindra effekter av höga elpriser (elprisstöd). Som grund för att beräkna med vilket belopp en konsument får stöd används samma förbrukningsperiod, oktober 2021 till september 2022 och samma ersättningsnivå på 79 öre per kilowattimme som för elprisstödet.

Stödet är till för att mildra effekterna av kommande höga gaspriser. Det är alltså framåtsyftande, men beloppet baseras på tidigare förbrukning under perioden oktober 2021 till september 2022 när gaspriserna var mycket höga. Regeringen har avsatt motsvarande 150 miljoner kronor för Energimyndigheten att disponera för stödet.

Fakta om gasprisstödet

Stödet betalas ut av gasnätsföretagen till konsumenter anslutna till gasnätet i sydvästra Sverige som sträcker sig från Trelleborg i söder till Stenungsund i norr genom regionerna Skåne, Halland, Jönköping och Västra Götaland.

Stödet fördelas efter uttagspunkter i gasnätet och betalas ut i sin helhet till den privatperson som har gasnätsavtal för uttagspunkten den 1 februari 2023 (brytpunkten). Med uttagspunkt menas anslutningen mellan en enskild fastighets gasanläggning och gasnätsföretagets gasnät. Datumet som utgör brytpunkt är beslutad av regeringen.

Du som konsument kan räkna ut hur mycket pengar du får genom att ta 0,79 kronor gånger din uppmätta gasförbrukning (kWh) under oktober 2021 till september 2022. Du får inte stöd om gasen ingår i din hyra eller om någon vidarefakturerat dig för den gas du förbrukat.

Stödet ska betalas ut så snart som möjligt, dock senast före utgången av juli 2024. Gasnätsföretagen kan lämna gasprisstödet som en betalning till gaskonsumenten, eller genom att beloppet tillgodoräknas gaskonsumenten vid fakturering.

Stödet kommer att betalas ut direkt till dig från ditt gasnätsföretag utan att du själv behöver göra någonting. Ingen kommer att kontakta dig för att be dig att identifiera dig med bank-ID för att du ska få pengar. Om någon kontaktar dig angående det, lägg på luren och kontakta polisen.

Förordning om gasprisstödet 

Förordning om gasprisstöd (SFS 2023:116) utfärdades den 9 mars.

Förordning om gasprisstöd (PDF svenskforfattningssamling.se)

Nyheter