Potential med internationella klimatsamarbeten i fokus på konferens

Den 4 september 2023 är det dags för Forum för internationellt klimatsamarbete, den första svenska konferensen om utsläppshandel under Parisavtalets regelverk.

Sverige har i dag avtal med tre länder för internationell utsläppshandel under Parisavtalets regelverk, nämligen Ghana, Dominikanska republiken och Nepal. Det längst gångna samarbetet är det med Ghana, där Energimyndigheten snart hoppas kunna dra i gång det första svenska projektet.

– Regeringen har signalerat att internationella klimatsamarbeten är en viktig del av den svenska klimatpolitiken. Genom att bjuda in till en nationell konferens hoppas vi kunna öka kunskapen om den här typen av samarbeten och visa på potentialen, säger Sandra Lindström, enhetschef för internationella klimatsamarbeten på Energimyndigheten.

Viktigt lyfta flera olika perspektiv

Under dagen kommer frågan om internationell utsläppshandel diskuteras ur en rad olika perspektiv. Bland konferensens talare finns flera nationella och internationella experter inom området, samt representanter från civilsamhälle, ungdomsrörelse, myndigheter, akademi och näringsliv.

– Det är viktigt att både möjligheter och utmaningar med internationell utsläppshandel lyfts. På så sätt kan vi få med oss värdefulla insikter till vårt vidare arbete med Sveriges program för internationella klimatinsatser, säger Sandra Lindström.

Publiken kommer bland annat få lyssna till generaldirektörerna för Energimyndigheten, Naturvårdsverket, och Klimatpolitiska rådets ordförande, samt Sveriges chefsförhandlare i FN:s klimatförhandlingar. Dessutom deltar experter från internationella energiorganet IEA, FN:s utvecklingsprogram UNDP, Världsbanken och Ghanas miljöskyddsmyndighet. Civilsamhället representeras bland annat av Naturskyddsföreningens generalsekreterare och Sveriges ungdomsrepresentant i FN:s klimatförhandlingar. En särskild session kommer ägnas åt näringslivets möjligheter och hur företag kan engagera sig i internationella klimatsamarbeten. Moderator för dagen är Fredrik Moberg, forskare på Stockholm Resilience Centre .

Få platser kvar

Konferensen äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm och riktar sig till anställda på myndigheter, organisationer inom klimatområdet, forskare, politiker samt företag som är nyfikna på hur de kan engagera sig i internationell handel med utsläppsminskningar.

Det finns fortfarande några platser kvar för fysiskt deltagande. Hela konferensen går också att ta del av digitalt.

Anmäl dig till Forum för internationellt klimatsamarbete, var med fysiskt eller digitalt.

Nyheter