Batteriarenan ska stärka Sverige som batterination

Energimyndigheten lanserar Batteriarenan för att samla intressenter i hela värdekedjan för batterier. Syftet är att hitta gemensamma lösningar på frågor som kan stärka Sverige och Norden inom den globala batteribranschen.

Energimyndigheten lanserar nu Batteriarenan, inte bara för att hjälpa till med samordningen av aktörer, utan också för att engagera sig i praktisk problemlösning inom kritiska åtgärdsområden som inkluderar, men inte är begränsade till:

  1. Policy och regelverk
  2. Talang och kompetens
  3. Forskning och innovation
  4. Finansiering
  5. Hållbarhet

För att på ett heltäckande sätt ta itu med hela värdekedjan för batterier bjuder vi in alla intressenter att delta i Batteriarenan. Den välkomnar ett brett spektrum av deltagare, inklusive representanter från industrin, den akademiska världen, beslutsfattare och andra. Målet är att integrera en mängd olika perspektiv för att effektivt övervinna flaskhalsar inom systemet.

Operativt kommer Batteriarenan att organiseras och finansieras av Energimyndigheten, inledningsvis med en åtagandeperiod på fem år. En rådgivande kommitté kommer att inrättas för att ge vägledning för ändamålsenliga åtgärder.

Batteriarenan kommer att samla alla viktiga intressenter inom den svenska batteriindustrin och om du är intresserad av att lära dig mer eller engagera dig, vänligen kontakta: charlott...@energimyndigheten.se

 

+

1. Policy och regelverk

  • Önskade resultat: Ändamålsenlig batterirelaterad reglering.
  • Exempel på aktiviteter: Kartlägga de viktigaste smärtpunkterna och föreslå åtgärder för att hantera dessa gemensamt.
+

2. Talang och kompetens

  • Önskade resultat: Överbrygga talanggap och bygga vidare på befintliga styrkor.
  • Exempel på aktiviteter: Utveckla en strategi för hur de mest kritiska kompetensgapen kan överbryggas genom utbildning och talangattraktion.

 

+

3. Forskning och innovation

  • Önskade resultat: Påskynda det tekniska ledarskapet.
  • Exempel på aktiviteter: Uppskalning av forskningsinfrastruktur för ett blomstrande ekosystem och ökad information om forskningsfinansiering.
+

4. Finansiering

  • Önskade resultat: Överbrygga specifika finansieringsgap.
  • Exempel på aktiviteter: Hjälpa till att få tillgång till finansiella instrument som kommer att krävas för att överbrygga finansieringsgap.
+

5. Hållbarhet

  • Önskade resultat: Främja Norden som föregångare inom hållbarhet.
  • Exempel på aktiviteter: Marknadsföra Sveriges ledarskap inom hållbarhet gentemot internationella aktörer för att öka konkurrenskraften.

Nyheter