Nytt samarbete med USA inom vätgas

Energimyndigheten har startat upp ett nytt samarbete inom förnybar vätgas i USA. Samarbetet ska uppmärksamma vätgasens roll i omställningen och främja teknikutbyte mellan USA och Sverige.

Samarbetet drivs med Business Sweden och Atlantic Council Global Energy Center, som är expert på det amerikanska policyområdet för vätgas. Detta säkerställer att svenska företag kan få en bättre förståelse och följa utvecklingen av den amerikanska vätgasmarknaden. Genom att stärka det amerikansk-svenska samarbetet så finns det goda utsikter för att minska koldioxidutsläpp genom användning av förnybar vätgas.

– USA och Sverige delar viktiga gemensamma värderingar och intressen. Båda sidor är fast beslutna att använda förnybar vätgas för att minska koldioxidutsläppen i sektorer där det är svårt att minska utsläppen. Det är en spännande och viktig tid i utvecklingen av förnybar vätgas, och jag är mycket glad över att kunna bidra till att stärka banden mellan USA och Sverige och det transatlantiska samarbetet för att minska koldioxidutsläppen, säger Joseph Webster, senior fellow, Atlantic Council Global Energy Center.

USA viktig marknad för Sverige

USA är en viktig partner i forsknings-och innovationssamarbeten för Sverige och vår största exportmarknad utanför EU. I och med Inflation Reduction Act (IRA) och lokala klimatlagar så öppnar det upp möjligheter för att skapa ett grönare och effektivare energisystem.

Detta innebär ett ökat intresse för kompetens-och tekniköverföring inom just vätgas – något som skapar nya och spännande möjligheter för svenska företag.

– Förnybar vätgas erbjuder nya tillfällen att koppla ihop sektorer som i sin tur skapar utmaningar och möjligheter för utvecklingen av hela vårt energisystem. Den snabba framväxten av nya industrier och omställningen av befintliga industrier mot förnybarhet kräver en kraftsamling både nationellt och internationellt, säger Jazaer Dawody, vätgasexpert på Energimyndigheten.

Texas och Kalifornien ledande inom vätgas

Los Angeles

Bild: Vichaya Kiatying-Angsulee/Mostphotos

Delstaterna Texas och Kalifornien blev nyligen tilldelade stora federala investeringar och har etablerat vätgashubbar som en del av de 7 miljarder USD som finns avsatta för förnybar vätgas under IRA. Regionerna är ledande inom vätgas med innovativa projekt tillsammans med privata aktörer och ledande forskningsinstitut.

– Det finns många möjligheter i USA: s ekosystem för förnybar vätgas. Vi är glada över att fortsätta arbeta för att positionera Sverige och svenska företag som ledare och möjliggörare för den gröna omställningen. Svenska företag från hela vätgasvärdekedjan har mycket att erbjuda, och att underlätta kunskapsutbyte och diskussioner är ett viktigt steg för att möjliggöra samarbete och innovation, för både offentliga och privata intressenter i Sverige och USA, säger Mats Shore, senior projektledare, Business Sweden.

Positionera Sverige inom vätgas

Vätgas är en energibärare som får en allt större betydelse för ett hållbart energisystem, men lösningar baserade på förnybar vätgas är idag ännu inte konkurrenskraftiga. Dessutom är den globala marknaden för förnybar vätgas i ett begynnelsestadium, och standarder är ett pågående arbete.

Samarbetet avser att skapa möjligheter att i ett tidigt stadium positionera svenska tekniska lösningar för vätgassystem och säkra kompetensförsörjning.

Energimyndigheten, Business Sweden, och Atlantic Council Global Energy Center har ordnat ett svenskt delegationsbesök under 18–22 mars till Texas och Kalifornien bestående av:

  • Alfa Laval
  • Atlas Copco Mafi-Trench Company
  • Catator
  • Cell Impact
  • H2 Green Steel
  • Insplorion
  • Powercell
  • Preem
  • Qarlbo Energy

Med på resan är även Svensk Exportkredit i rollen som expert på finansieringsfrågor. Fokus ligger på forskning-och innovation och kommersialisering. Deltagarna på resan kommer att träffa representanter för vätgasnaven HyVelocity (Texas) och ARCHES (Kalifornien). Delegationen kommer också att träffa representanter från ledande amerikanska bolag och beslutsfattare. Ett amerikanskt motbesök till Sverige förväntas också ske i mitten av juni i syfte att visa upp den svenska värdekedjan och utbyta kunskap.

+

Business Sweden

Business Sweden är en organisation som stödjer och främjar svensk export och investeringar i Sverige. Export- och investeringsexperter ger råd, informerar och utbildar svenska företag lokalt. Business Sweden har mer än 50 kontor runt om i världen och samarbetar med svenska ambassader, konsulat, handelskammare och andra lokala nätverk till förmån för svenska företags internationalisering.

Business Sweden har två huvudmän - den svenska staten och det privata näringslivet i Sverige. Staten representeras av Utrikesdepartementet och näringslivet av Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening.

The future of hydrogen, Business Sweden (på engelska)

+

Atlantic Council Global Energy Center

Atlantic Council Global Energy Center (GEC:s) vätgasprogram syftar till att öka allmänhetens förståelse för vätgas som ett viktigt verktyg för att minska koldioxidutsläpp så ekonomiskt och snabbt som möjligt.

Genom forskning och sammankomster främjar GEC:s vätgasprogram den amerikanska allmänhetens förståelse för vätgasteknik, ger viktiga insikter i den geopolitiska, ekonomiska, miljömässiga och regulatoriska dynamiken som formar vätgasens roll i energiomställningen, och förespråkar politik som påskyndar marknadsdriven utfasning av fossila bränslen.

Hydrogen as a decarbonization tool, Atlantic Council (på engelska)

Nyheter