
Resultat
Ta del av våra resultat från den forskning och innovation vi har finansierat.
Resultaten från våra insatser påverkar omställningen av energisystemet och har kommit till nytta både för Sverige och globalt.
Hitta snabbt
-
Bättre förutsättning för vindkraft med ny vindatlas29 april 2020Resultat
En ny europeisk vindatlas visar var de bästa områdena för ny vindkraft finns. Den svenska forskningen har bidragit med nya kunskaper om hur skogen påverkar vinden, och mer detaljer om vindens variationer. Det visar sig att skogen har mycket bättre förutsättningar för vindkraft än vad man tidigare trott.
-
Trepartssamverkan ger bra gasturbiner07 april 2020Resultat
Ett stort samarbete mellan Lunds tekniska högskola, Siemens i Finspång och Energimyndigheten främjar framgångsrikt forskning och utveckling kring högeffektiva gasturbiner. Idag är vätgaseldade gasturbiner från Finspång bäst i världen på låga utsläpp.
-
Kvinnor har liten makt över transportbesluten06 april 2020Resultat
Om män reste på samma sätt som kvinnor gör skulle den totala miljöpåverkan från transportsektorn minska med nästan en tredjedel. Trots det har kvinnor liten makt över den politik som formar framtidens trafiklösningar. Det visar ett forskningsprojekt från Lunds Universitet som Energimyndigheten har finansierat.
-
Forskning om bioenergi sätter Sverige på kartan11 mars 2020Resultat
En målmedveten och långsiktig satsning av Energimyndigheten har utvecklat hela värdekedjan för biobränslen, och visar att det är lönsamt att använda grenar och toppar (grot) som bränsle. Det visar en stor utvärdering som tagits fram under 2019.
-
En solfångare var sjätte minut ger världsledande position25 februari 2020Resultat
Med världen som arbetsfält har företaget Absolicon från Härnösand seglat in på ledarplats med sin uppfinning som koncentrerar solljuset och genererar ånga och värme upp till 160 grader.
-
Stödet avgörande för Northvolts snabba etablering13 februari 2020Resultat
Northvolt siktar på att bli världsledande inom batterier som är hållbart tillverkade med låga utsläpp. Energimyndighetens stöd har varit viktigt för Northvolt för att snabbt kunna etablera sig, vilket bland annat underlättat rekrytering av nyckelkompetens inom batteritillverkning.
-
Datacenter riskerar att bli miljöbovar – forskare söker lösningar12 februari 2020Resultat
Världens datacenter ger upphov till större koldioxidutsläpp än flyget. För att vända den trenden har Energimyndigheten dragit igång forskningsprojektet Cloudberry Datacenters. Genom att använda spillvärme till något nyttigt och låta blockkedjetekniken effektivisera processer ska resurs- och energianvändningen minska.
-
Lignin – en restprodukt redo för nya användningsområden31 januari 2020Resultat
En restprodukt med stor potential har fått svenska processindustrier att samarbeta över gränserna, och skapat nya användningsområden för det naturliga ämnet lignin.
-
Banbrytande digital lösning gör strömbrytare smarta29 januari 2020Resultat
Blixts digitala strömbrytare mäter, analyserar och styr ström på en helt annan detaljnivå än konventionella mekaniska brytare. Den svenska innovationen är inte bara ett viktigt steg på vägen mot det verkligt uppkopplade samhället – utan även på vägen mot energiomställningen.
-
Laddfordon bidrar till framtidens hållbara städer21 januari 2020Resultat
Samverkansprojektet Electricity handlar inte bara om hur en rad olika aktörer har samarbetat för att få framtidens transporter att bli oberoende av fossila bränslen. Det är även en berättelse om hur övergången till hållbara färdsätt skapar attraktivare stadsmiljöer.