
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Är du nyfiken på den amerikanska marknaden för smarta elnät?Energimyndigheten och Business Sweden i USA bjuder in små- och medelstora bolag inom smarta elnät att följa med på delegationsresa till Texas. Resan äger rum 7-9 mars 2023.
-
Ny möjlighet att söka finansiering av marknadsnära lösningarEnergimyndigheten har nu öppnat tre nya utlysningar där du och ditt företag kan få finansiering för kommersialisering av innovativa lösningar med fokus på energi eller klimatomställning. Ni kan söka stöd för utveckling av ditt affärskoncept, för testning av er lösning eller för att demonstrera den. Sök idag!
-
Energimyndigheten bjuder in till webbinarium om fossilfritt flygSave the date! Fredag 13 januari bjuder Energimyndigheten in till ett webbinarium om fossilfritt flyg 2045.
-
Sweden Sustaintech Venture Day 2023 fokuserar på framtidens energiförsörjningDen 31 maj 2023 anordnas Sweden Sustaintech Venture Day på Scandic Continental i Stockholm. Årets tema fokuserar på lösningar för att effektivisera och stabilisera energisystemet.
-
Vill ni ta ert företag till Tyskland?Nu har anmälan för 2023 års programomgång av Swedish-German Cleantech Platform öppnat. Programmet riktar sig till svenska företag med innovativa energilösningar.
-
Kvartalsrapport nr 3 för den gemensamma elcertifikatmarknadenEnergimyndigheten och NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) publicerar i dag kvartalsrapport nr 3 för 2022 om elcertifikatmarknaden.
-
Kvartalsrapport 3 för elcertifikatmarknaden skjuts upp till 18 novemberPublicering av kvartalsrapport 3 för den gemensamma elcertifikatmarknaden skjuts upp från 4 november till 18 november. Även datumet för publicering av kvartalsrapport 4 ändras, från 3 februari till 17 februari.
-
Fem nya projekt i Forskarskolan ska bidra med bredare kunskap för energiomställningenEnergimyndigheten har beviljat stöd till fem projekt och 13 doktorander på totalt 67,3 miljoner kronor i satsningen Forskarskola Energisystem. De nya projekten handlar bland annat om hinder för utbyggnad av bio-CCS och vindkraft, datadrivet beslutstöd för städers omställningsarbete och om framtidens kontrollrum för elsystem.
-
En översikt över energiläget i SverigeNu har Energimyndigheten publicerat Energiläget 2022 – en översikt. Publikationen ger på några få sidor en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
-
Uppdrag att hitta 90 TWh i havet i full gångHur kan vi öka energiutvinningen till havs? Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att peka ut nya områden som är lämpliga för havsbaserad vindkraft. Målet är att möjliggöra för ytterligare 90 TWh ny elproduktion per år.
-
31 projekt har fått 106 miljoner i stöd för att utveckla vattenkraftenEnergimyndighetens forskningsprogram Hållbar Vattenkraft, HåVa, har nu fördelat programmets sista medel till sex nya forskningsprojekt. Programmet har därmed delat ut totalt 106 miljoner kronor till 31 forskningsprojekt under åren 2018-2022. En extern utvärdering visar att HåVa på ett bra sätt bidragit till att hitta lösningar för vattenkraften, men att det nu behövs ett större fokus på systemfrågor och samspel mellan olika energisslag.
-
Informationsmöte om den första utlysningen inom europeiska partnerskapet CETNu startar det nya europeiska partnerskapet CETPartnership (Clean Energy Transition Partnership). Programmet innehåller sju olika temaområden och under de kommande sex åren planeras ett flertal forsknings- och innovationsutlysningar. Den 7 september ges svenska aktörer möjlighet att förbereda sig inför den första utlysningen via ett digitalt informationsmöte.
-
Ett stort steg framåt väntar för elektrifieringen av tunga transporterIntresset för att bygga publika laddstationer för el och vätgas för tung trafik har varit betydligt större än väntat. Snart blir det klart vilka som fått stöd inom Energimyndighetens stöd för Regionala elektrifieringspiloter.
-
Nytt elektrifieringsråd ska öka samsyn och samverkanRegeringen har beslutat att tillsätta ett elektrifieringsråd som har fokus på en ökad samhällelig samsyn, förankring och samverkan kring den pågående elektrifieringen. Rådet ska vara rådgivande till regeringen och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén sitter med i rådet.
-
Världens första bränslecelldumper – ett resultat av svensk forskningVärldens första utsläppsfria bränslecelldumper är här. Idag presenterar Volvo Construction Equipment sin konceptmaskin Volvo HX04, en ramstyrd dumper som drivs med hjälp av grönt väte och med vattenånga som den enda restprodukten. Energimyndigheten har varit med och delfinansierat den forskning som ligger bakom utvecklingen.