
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Ny struktur och navigering på energimyndigheten.se31 maj gör vi stora förändringar på energimyndigheten.se. Vi kommer att lansera en ny, förbättrad struktur och navigering. Arbetet kan skapa störningar för dig som besöker vår webb.
-
År 2023 bidrog vindkraften med cirka 21 procent till Sveriges elproduktionUnder år 2023 tillkom 333 vindkraftverk i Sverige jämfört med året innan. Det innebar en ökning av total installerad effekt med cirka 2,0 gigawatt (GW).
-
Kortsiktsprognos: Kraftigt ökad elanvändning först framåt år 2030Energianvändningen ökar gradvis, elproduktionen byggs ut och fossila bränslen minskar inom industrin. Kortsiktsprognosen vinter 2024 visar en pågående elektrifiering och strävan mot klimatneutralitet.
-
Nu blir vindkraftverken ännu klimatnyttigareKlimatet gynnas av att fossila bränslen ersätts av förnybar energi som vindkraft. Fram tills nu har dock själva turbintornen påverkat klimatet negativt på grund av ingående komponenter i framför allt stål. Svenska företaget Modvion bygger torn i trä, och får därmed ned miljöpåverkan väsentligt. Energimyndigheten har varit tidig finansiär.
-
Energiutblick – förmodligen världens viktigaste poddNu har vi lanserat de två första avsnitten av Energimyndighetens podd Energiutblick.
-
Så fungerar Sveriges energisystemHur kan energisystemet alltid vara i balans? Nu kan du på ett enkelt och övergripande sätt få en bild av hur Sveriges energisystem fungerar.
-
Energimyndigheten utreder hanteringen av uttjänta solcellspaneler och vindturbinbladHur kan ansvaret för hanteringen av avfall från solcellspaneler förtydligas? Och hur kan vi förebygga att vindturbinblad från vindkraftverk förbränns eller deponeras? Energimyndigheten utreder nu hur uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad ska tas om hand på bästa sätt.
-
Ny prognos: El blir allt viktigare i energisystemetEl fortsätter att ersätta andra energibärare i energisystemet – en konsekvens av samhällets ökade elektrifiering. Sveriges elanvändning kommer att öka inom flera sektorer fram till 2025. Det visar den senaste kortsiktsprognosen från Energimyndigheten.
-
Ny rapport ger kunskap om möjligheter för samexistens med havsbaserad vindkraftHur kan vindkraft samsas med andra verksamheter och intressen i havet? Som ett led i arbetet med att ta fram förslag på nya havsplaner har Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten gjort en kunskapssammanställning om samexistens.
-
Informationsträffar om havsbaserad vindkraft och arbetet med förslag till nya havsplanerVilka nya områden kan bli aktuella att peka ut för energiutvinning i kommande havsplaner? Vad är nästa steg i havsplaneprocessen? Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten bjuder in kommuner, berörda branscher och intresseorganisationer till digitala informationsträffar i april.
-
En översikt över energiläget i SverigeNu har Energimyndigheten publicerat Energiläget 2022 – en översikt. Publikationen ger på några få sidor en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
-
Uppdrag att hitta 90 TWh i havet i full gångHur kan vi öka energiutvinningen till havs? Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att peka ut nya områden som är lämpliga för havsbaserad vindkraft. Målet är att möjliggöra för ytterligare 90 TWh ny elproduktion per år.
-
Tyck till om vår webbplatsVi vill veta vad du tycker om vår webbplats, energimyndigheten.se. Hjälp oss att bli bättre genom att svara på vår enkät.
-
Nu finns vindkraftsstatistiken visualiserad i VindbrukskollenI karttjänsten Vindbrukskollen kan du se befintliga och planerade vindkraftverk och områden för exempelvis skyddad natur och infrastruktur. Nu har vi även lagt in den officiella vindkraftsstatistiken som ett kartskikt.
-
Ny statistik visar på ökad installationstakt av vindkraftI Sverige installerades 136 fler vindkraftverk under 2021 jämfört med året innan, vilket innebär att installationstakten har ökat. Vid slutet av 2021 fanns det totalt 4 754 vindkraftverk som bidrog till cirka 16 procent av Sveriges elproduktion. Det visar ny officiell statistik från Energimyndigheten.