Energimyndigheten utreder hanteringen av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad

Hur kan ansvaret för hanteringen av avfall från solcellspaneler förtydligas? Och hur kan vi förebygga att vindturbinblad från vindkraftverk förbränns eller deponeras? Energimyndigheten utreder nu hur uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad ska tas om hand på bästa sätt.

Utbyggnaden av vindkraftverk och solcellspaneler har vuxit i Sverige under flera år. Antalet installerade vindkraftverk ökade från 4 754 vindkraftverk år 2021 till 5 164 år 2022 På samma sätt ökade antalet solcellsanläggningar från 92 358 år 2021 till 147 690 under 2022.

– Allt fler anläggningar börjar närma sig slutet på sin livslängd, vilket innebär ökade mängder avfall. Vi behöver därför redan nu planera för hur den här typen av avfall kan tas om hand på ett giftfritt och cirkulärt sätt, säger Amanda Ros, analytiker på Energimyndigheten.

Nuvarande styrmedel otillräckliga

I en granskning från juni 2023 konstaterade Riksrevisionen att de styrmedel som finns i dag inte är tillräckliga för att avfallshanteringen av solcellspaneler och vindturbinblad ska kunna ske enligt avfallshierarkins prioriteringar. Riksrevisionen kom också fram till att det dessutom inte finns tillräckliga underlag för att utforma sådana styrmedel.

Energimyndigheten har fått i uppdrag att i samverkan med Naturvårdsverket och berörda aktörer utreda hur den svenska hanteringen av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad bör se ut. Uppdraget ska redovisas till Klimat- och näringslivsdepartementet senast 31 mars 2024.

Vill du bidra till utredningen?

Under utredningens gång kommer dialoger att föras med aktörer inom branscherna för vindkraft, solceller och avfallshantering. Om du som aktör har ett intresse av att delta i sådana dialoger kan du kontakta Cecilia Mattsson på RISE, som driver arbetet med att ta fram underlag till utredningen.

cecilia....@ri.se

Nyheter