
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Nu finns solstatistik tillsammans med solcellsparker i VindbrukskollenKarttjänsten Vindbrukskollen är till för att ge en överblick av vindkraften i Sverige. Nu finns även solstatistik och solcellsparker med i tjänsten.
-
Ny struktur och navigering på energimyndigheten.se31 maj gör vi stora förändringar på energimyndigheten.se. Vi kommer att lansera en ny, förbättrad struktur och navigering. Arbetet kan skapa störningar för dig som besöker vår webb.
-
Över 250 000 installerade solcellsanläggningar i SverigeUnder 2023 installerades över 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på cirka 1 600 megawatt. Det är en ökning med nästan 70 procent jämfört med 2022.
-
Så ska solcellspaneler och vindturbinblad bli mer hållbaraAvfall från solcellsparker och vindkraftverk behöver tas om hand på ett hållbart sätt. Nu föreslår Energimyndigheten bland annat skärpt producentansvar för solceller och en miljöfond för vindturbinblad.
-
Kortsiktsprognos: Kraftigt ökad elanvändning först framåt år 2030Energianvändningen ökar gradvis, elproduktionen byggs ut och fossila bränslen minskar inom industrin. Kortsiktsprognosen vinter 2024 visar en pågående elektrifiering och strävan mot klimatneutralitet.
-
Högst elanvändning i Stockholms län under år 2022Stockholm, Västra Götaland och Skåne län hade fortsatt högst elanvändning i landet under år 2022. Det visar Energimyndighetens kommunala och regionala energistatistik.
-
Energimyndigheten levererar förslag för Sveriges resa till fossilfrihetKlimatnytta, konkurrenskraftigt näringsliv och ökad försörjningstrygghet. Omställningen till fossilfritt innebär stora möjligheter för Sverige. Energimyndigheten levererar fem rapporter med beslutsunderlag för en hållbar omställning.
-
Solceller – från nisch till etablerad marknadElproduktion från solenergi har ökat kraftigt de senaste åren i Sverige. Den snabba tillväxten är en kombination av låga systempriser, höga elpriser, statligt stöd och ökat intresse för att producera egen el.
-
Så fungerar Sveriges energisystemHur kan energisystemet alltid vara i balans? Nu kan du på ett enkelt och övergripande sätt få en bild av hur Sveriges energisystem fungerar.
-
Energimyndigheten utreder hanteringen av uttjänta solcellspaneler och vindturbinbladHur kan ansvaret för hanteringen av avfall från solcellspaneler förtydligas? Och hur kan vi förebygga att vindturbinblad från vindkraftverk förbränns eller deponeras? Energimyndigheten utreder nu hur uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad ska tas om hand på bästa sätt.
-
Ny prognos: El blir allt viktigare i energisystemetEl fortsätter att ersätta andra energibärare i energisystemet – en konsekvens av samhällets ökade elektrifiering. Sveriges elanvändning kommer att öka inom flera sektorer fram till 2025. Det visar den senaste kortsiktsprognosen från Energimyndigheten.
-
Energimyndighetens scenarier visar stora förändringar i det svenska energisystemetHur kan det svenska energisystemet se ut 10, 20 eller 30 år framåt i tiden? I dag släpper Energimyndigheten sina långsiktiga scenarier som visar möjliga utvecklingsvägar för det svenska energisystemet fram till 2050-talet. En sak står klar. Det kommer att bli stora förändringar.
-
Ny förordning för att påskynda utbyggnaden av förnybar energiDen 30 december 2022 trädde en tidsbegränsad EU-förordning gällande förnybar energi i kraft. Syftet är att, i ljuset av den ryska invasionen av Ukraina, påskynda utbyggnaden av förnybar energi inom EU.
-
Ny möjlighet att söka finansiering av marknadsnära lösningarEnergimyndigheten har nu öppnat tre nya utlysningar där du och ditt företag kan få finansiering för kommersialisering av innovativa lösningar med fokus på energi eller klimatomställning. Ni kan söka stöd för utveckling av ditt affärskoncept, för testning av er lösning eller för att demonstrera den. Sök idag!
-
Vill ni ta ert företag till Tyskland?Nu har anmälan för 2023 års programomgång av Swedish-German Cleantech Platform öppnat. Programmet riktar sig till svenska företag med innovativa energilösningar.