Solceller – från nisch till etablerad marknad

Elproduktion från solenergi har ökat kraftigt de senaste åren i Sverige. Den snabba tillväxten är en kombination av låga systempriser, höga elpriser, statligt stöd och ökat intresse för att producera egen el.

Solpaneler på ett tak

Solcellsmarknaden har gått från nischmarknad till etablerad marknad, med en närmast fördubbling i tillväxttakt från år till år. Den snabba utvecklingen har bidragit till att solkraften fått ökad betydelse för såväl de nationella och EU-gemensamma elmarknaderna som för Sveriges energisystem.

– Elektrifieringen av samhället innebär att utbyggnadstakten för ny elproduktion behöver vara högre än vad den historiskt varit. Trots att solenergi endast utgör en liten del av Sveriges kraftslagsmix ser vi att den är en viktig pusselbit för att möta det växande behovet av fossilfri elproduktion, säger Caroline Asserup, chef för klimatavdelningen på Energimyndigheten.

Genom satsningar på forskning och innovation har panelerna blivit mycket mer effektiva. Teknikutvecklingen inom lagringslösningar och batterier har också snabbt gått framåt. Idag finns det goda möjligheter att lagra sitt överskott för senare användning – även om det fortfarande är relativt kostsamt att installera batterier på en vanlig villaanläggning.

Statligt stöd främjar marknaden

Det är flera faktorer i kombination som har bidragit till den snabba tillväxten hos solcellsmarknaden: ett ökat intresse av att producera egen el, sjunkande systempriser, ökad lönsamhet på grund av högre elpriser, samt politiska styrmedel som främjat marknaden.

Ett styrmedel är Energimyndighetens solcellsstöd som löpte från 2009 till 2020. Stödet kompletterades 2016 med ett bidrag för lagring av egenproducerad el. Vid solcellsstödets start låg den totala installerade effekten av solel i Sverige på 9 MW. När stödet stängde låg den på 1100 MW. Totalt fick 57 000 anläggningar stöd, till ett belopp på ungefär 3,7 miljarder kronor.

– Statligt stöd till solceller behövs inte i samma utsträckning som för femton år sedan. Men det finns fortfarande styrmedel som påverkar marknaden, som till exempel olika skattereduktioner. Det är viktigt att även de ses över löpande och att utfasning sker efter hand som marknaden mognar och stöden uppfyller sitt syfte, säger Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten.

Solcellsstödet och bidraget för lagring av egenproducerad el ersattes 1 januari 2021 med en skattereduktion för grön teknik.

Fotnot: Den här texten har ändrats på grund av en felaktig formulering. I tidigare publicerad version av nyheten stod det: "Genom satsningar på forskning och innovation har panelerna blivit mångdubbelt mer effektiva än för några år sedan." Det har ändrats till: "Genom satsningar på forskning och innovation har panelerna blivit mycket mer effektiva."

Nyheter