Ny utlysning: Kreativa team efterfrågas i Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå

Rådet för hållbara städer, i samarbete med sex kommuner, öppnar upp för kreativa team för att skapa hållbara, vackra och inkluderande livsmiljöer. Detta markerar den andra utlysningen inom ramen för projektet Visioner i Norr.

I Norrbotten och Västerbotten pågår just nu några av de mest omfattande investeringarna inom grön omställning, teknik och infrastruktur. Satsningarna ställer ökade krav på fler bostäder, attraktiva miljöer och långsiktig hållbarhet. Många bostäder behöver byggas på kort tid samtidigt som man måste värna om befintliga resurser.

Utlysningen syftar till att bredda perspektiven i samhällsbyggnadsprocessen och engagera en mångfald av aktörer som till exempel arkitekter, designers, antikvarier, konstnärer och innovationsaktörer att tillsammans fokusera på konkreta platser i kommunerna.

Genom projektet Visioner i Norr strävar vi efter att utforska nya metoder för att skapa långsiktiga förvaltnings- och utvecklingsstrategier.

– Den hållbara omställningen kräver att fler perspektiv får ta plats. Genom att sammanföra kreatören och ingenjören och utforska nya metoder för samhällsbyggande, kan vi bidra till att skapa attraktiva livsmiljöer som är mer flexibla och mindre sårbara för förändringar, säger Emma Bodin, handläggare på Energimyndigheten.

Om utlysningen 

Visioner i norr steg 2 är en fristående del av Visioner i Norr del 1, som genomfördes 2021. I detta steg är det dags att gå från vision till handling. 

Mellan den 28 februari och den 4 april kan tvärsektoriella team anmäla intresse att vara med. Teamen erbjuds 600 000 kronor i finansiering för att arbeta fram förslag i form av prototyper.

Visioner i Norr steg 2, ArkDes 

Om projektet Visioner i Norr 

Projektet Visioner i norr startades av Rådet för hållbara städer med syftet att undersöka nya vägar framåt för att skapa en hållbar samhällsutveckling.

Projektet är inspirerat av EU-initiativet New European Bauhaus, som går ut på att uppmuntra arkitekter, designers, ingenjörer, kreatörer, konstnärer, forskare, studenter och andra att ta sig an utmaningen att skapa vackra, hållbara och inkluderande livsmiljöer.

Bakom projektet står Energimyndigheten tillsammans med Boverket, ArkDes, Vinnova och Formas, genom Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå. 

Läs mer om resultatet från första utlysningen: 

Nya vägar framåt mot hållbara samhällen

 

Nyheter