
Resultat
Ta del av våra resultat från den forskning och innovation vi har finansierat.
Resultaten från våra insatser påverkar omställningen av energisystemet och har kommit till nytta både för Sverige och globalt.
Hitta snabbt
-
Stockholms kommuner samverkar för att minska kapacitetsbristen11 augusti 2021Resultat
Stockholms elnät är kraftigt överansträngt. 2019 startade man därför projektet "Eleffektiva kommuner – regional samverkan mot kapacitetsbrist" för att göra kommuner mer medvetna om problematiken och samtidigt påbörja ett omfattande åtgärdsarbete tillsammans.
-
Fler installerar solceller – en effekt av lyckad informationskampanj13 juli 2020Resultat
I en ny studie konstateras att en informationskampanj för solceller gav en ökning med nästan 30 procent av antalet solcellsinstallationer på svenska villatak. Resultaten av studien har även publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Informationskampanjen utfördes av den kommunala energi- och klimatrådgivningen (EKR) under 2017.
-
Digitalt verktyg som stöd för resurseffektiv samhällsplanering06 mars 2020Resultat
Genom att integrera energi- och klimataspekter tidigt i samhällsplaneringen kan flera effekter uppnås, både ökad energieffektivisering och minskade utsläpp av växthusgaser. Ovanåkers kommun tog fasta på det och utvecklade ett GIS-verktyg för smarta lokaliseringar.
-
Stor potential att minska utsläpp med elvägar26 februari 2020Resultat
Elvägar kan minska beroendet av fossila bränslen och Sverige ligger i framkant. Två tekniker för direktöverföring av el till tunga lastbilar har med framgång testats på allmänna vägar utanför Sandviken och vid Arlanda. Demoprojekten har gett värdefull kunskap för alla inblandade aktörer att bygga vidare på.
-
Energi- och klimatrådgivare inspirerade grannar till solcellsinköp15 november 2019Resultat
Villaägaren Lennart Andersson i Teckomatorp tycker att solceller är fräckt och att så många som möjligt borde sätta upp en solelsanläggning. Själv är han sedan december 2018 stolt ägare till en 10 kW anläggning som under årets första fem månader har levererat nästan 3500 kWh. Energi- och klimatrådgivningen bidrog både med att väcka intresse och med kunskap.
-
Dackeskolan bygger framtidens solcellsbyggare15 november 2019Resultat
Ann-Christin Nilsson Cedermo funderade på hur hon i sin roll som energi- och klimatrådgivare skulle kunna göra verklig samhällsnytta för framtiden. Tillsammans med Dackeskolan i Mjölby har hon med skolans rektor och lärare knutit till sig ortens elnätbolag och en installatör för att kunna utbilda eleverna inom solenergiteknik på skolan.
-
Framtidsscenarier hjälper värmländska kommuner att planera klimatsmart22 november 2018Resultat
Framtiden är osäker och ingen vet vad vi egentligen har att vänta av klimatförändringarna och arbetet med att hejda dem. Länsstyrelsen Värmland har tagit fram fyra scenarier över möjliga framtider för regionen. Med hjälp av scenarierna ska kommunerna bättre kunna integrera energi- och klimataspekter i sina översiktsplaner.
-
Uppsala på god väg mot mer hållbart resande02 september 2015Resultat
Gamla vanor behöver inte vara svåra att bryta. I projektet "Spjutspetsar Mobility Management Uppsala" har 15 företag och organisationer undersökt sina medarbetares resvanor och samarbetat för att få fler att resa hållbart. Resultatet visar att man med relativt små medel kan få fler att ställa bilen och resa klimatsmart i tjänsten.
-
Höga ambitioner i det regionala klimat- och energiarbetet27 maj 2015Resultat
Genom länsstyrelsernas arbete med regionala klimat- och energistrategier har utmanande mål satts och hundratals åtgärder genomförts. Energimyndigheten och Naturvårdsverket har summerat resultaten från perioden 2010-2014.
-
Planering ger energieffektivare resor vid stora evenemang14 januari 2014Resultat
Resor till och från evenemang står ofta för en stor andel av ett evenemangs energianvändning och klimatpåverkan. Energimyndigheten gav 2011 ekonomiskt stöd till en undersökning av hur 20 stora idrotts-, musik- och kulturevenemang arbetar med transportplanering.