
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Nya krav på biomotorbränsle efter nyår för att få skattebefrielseDen 1 januari 2021 ändras lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Aktörer som framställer annat motorbränsle gjort av biomassa eller biogas och biogasol måste lämna in anläggningsbesked för att få skattebefrielse.
-
Inbjudan till hearing om strategi för nytt forsknings- och innovationsprogramInför EU:s kommande ramprogram, Horisont Europa, som ska lanseras 2021, har de forskningsfinansierande myndigheterna fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag till strategi för det svenska deltagandet i programmet. En viktig del i strategiarbetet är att samla in synpunkter från svenska forsknings- och innovationsintressenter. Hearingen kommer att hållas 29 september.
-
Kortsiktsprognos: Minskad energianvändning 2020 till följd av covid-19Under 2020 väntas energianvändningen bli lägre än vanligt. Till stor del beror det på effekter av covid-19 som lett till att energianvändningen minskar inom främst transporter och industri. Däremot fortsätter elproduktionen från vind och sol öka stort fram till 2023. Det visar Energimyndighetens kortsiktsprognos för perioden 2019–2023.
-
En översikt över energiläget i SverigeNu har Energimyndigheten publicerat Energiläget 2020 - en översikt. En publikation som på några få sidor ger en samlad och lättillgänglig bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige.
-
Rena fiberytor ska minska massaindustrins energianvändningDen svenska massaindustrin skulle kunna minska sin energianvändning med 500 GWh genom att tvätta bort feta och vattenavvisande ämnen från veden. Lättare sagt än gjort men ett forskningsprojekt, delfinansierat av Energimyndigheten, har hittat ett svar på frågan om hur.
-
Energiläget 2020 - en samlad bild på energiområdet i SverigeNu kan du läsa Energiläget 2020 – Energimyndighetens populära publikation och statistiksamling som ger en samlad bild av utvecklingen på energiområdet i Sverige. Energiläget 2020 innehåller även ett avsnitt om energiläget i världen med statistik över bland annat global energitillförsel och energianvändning.
-
Bättre förutsättning för vindkraft med ny vindatlasEn ny europeisk vindatlas visar var de bästa områdena för ny vindkraft finns. Den svenska forskningen har bidragit med nya kunskaper om hur skogen påverkar vinden, och mer detaljer om vindens variationer. Det visar sig att skogen har mycket bättre förutsättningar för vindkraft än vad man tidigare trott.
-
Tvärvetenskaplig forskarskola skapar hållbarare energisystemI mer än tjugo år har Energimyndigheten finansierat en forskarskola inom energiområdet. Skolans tvärvetenskapliga inriktning bidrar till att branschen idag kan ta sig an utmaningar med ett tydligare helhetsperspektiv. Sedan 2014 är forskarskolan öppen för alla universitet, högskolor och institut i Sverige.
-
Hur påverkas energimarknaderna av covid-19?Energimyndigheten bedömer i dag att tillgången på energi är god, både på en global och nationell nivå, att Covid-19:s påverkan på försörjningen av energigaser och värme/kyla är låg, men att det finns en viss påverkan på drivmedelssektorn på grund av minskad efterfrågan på bensin.
-
Forskning om bioenergi sätter Sverige på kartanEn målmedveten och långsiktig satsning av Energimyndigheten har utvecklat hela värdekedjan för biobränslen, och visar att det är lönsamt att använda grenar och toppar (grot) som bränsle. Det visar en stor utvärdering som tagits fram under 2019.
-
Nominera en kvinna eller en organisation som bidrar till en mer jämställd energisektorÄr du eller din organisation en internationell förebild för jämställdhet i energisektorn? Nu finns det möjlighet att nominera en kvinna eller en organisation som arbetar eller är verksam i energisektorn till C3E awards. Utmärkelserna delas ut för andra året i rad av det internationella samarbetet Clean Energy Education and Empowerment (C3E) tillsammans med organisationen Women in Clean Energy.
-
Energimyndigheten sammanfattar året 2019Energimyndigheten har lämnat årsredovisningen för 2019 till regeringen. Där lyfter generaldirektör Robert Andrén energisystemets roll för att vi ska kunna möta klimatutmaningen.
Visa fler nyheter