
Energimyndigheten Nyhetsarkiv
Nyhetsarkiv
-
Över 250 000 installerade solcellsanläggningar i SverigeUnder 2023 installerades över 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på cirka 1 600 megawatt. Det är en ökning med nästan 70 procent jämfört med 2022.
-
Så ska solcellspaneler och vindturbinblad bli mer hållbaraAvfall från solcellsparker och vindkraftverk behöver tas om hand på ett hållbart sätt. Nu föreslår Energimyndigheten bland annat skärpt producentansvar för solceller och en miljöfond för vindturbinblad.
-
Energimyndigheten levererar förslag för Sveriges resa till fossilfrihetKlimatnytta, konkurrenskraftigt näringsliv och ökad försörjningstrygghet. Omställningen till fossilfritt innebär stora möjligheter för Sverige. Energimyndigheten levererar fem rapporter med beslutsunderlag för en hållbar omställning.
-
Energimyndighetens scenarier visar stora förändringar i det svenska energisystemetHur kan det svenska energisystemet se ut 10, 20 eller 30 år framåt i tiden? I dag släpper Energimyndigheten sina långsiktiga scenarier som visar möjliga utvecklingsvägar för det svenska energisystemet fram till 2050-talet. En sak står klar. Det kommer att bli stora förändringar.
-
Energimyndighetens prognos: kraftigt ökad elexport och en transportsektor i omvandlingEnergianvändningen i transportsektorn går nedåt till följd av den ökade elektrifieringen. Produktionen av el från sol och vind ökar kraftigt fram till 2025, och den ökade elproduktionen gör att Sveriges elexport ökar. Detta visar den senaste prognosen från Energimyndigheten.
-
Kraftig ökning av installerade solcellsanläggningarUnder 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en gemensam installerad effekt på 500 MW. Det är en ökning med 46 procent jämfört med 2020.
-
600 miljoner till energiomställningens kompetensförsörjningTillsammans med näringsliv, offentlig sektor och akademi finansierar Energimyndigheten 11 kompetenscentrum som ska bygga upp kunskap och kompetens som accelererar omställningen bort från fossilsamhället och stärker Sveriges konkurrenskraft. Energimyndighetens stöd på 600 miljoner kronor utgör en tredjedel av finansieringen och växlas upp av lika stora delar från lärosäten och forskningsinstitut respektive näringsliv och offentliga organisationer.
-
Rekordstor annullering av elcertifikatVid årets annullering av elcertifikat annullerades totalt 41,9 miljoner elcertifikat, varav 27,9 miljoner i Sverige. Trots att 2019 blev startskottet för en kraftfull utbyggnad av förnybar elproduktion minskade reserven på elcertifikat.
-
Annullering av 41,9 miljoner elcertifikatDen 1 april annullerades totalt 41 925 583 elcertifikat för 2019 års kvotplikt inom den gemensamma svensk-norska elcertifikatmarknaden.
-
Solcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAntalet nätanslutna solcellsanläggningar steg med nästan 19 000 under 2019 och uppgick därmed till totalt 44 000 nätanslutna anläggningar i hela Sverige. Ökningen syntes även i den installerade effekten som uppgick till 698 MW – en ökning på cirka 70 procent sedan förra året. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.
-
2019 rekordår för svensk elproduktionElåret 2019 bjöd på flera rekord. Vindkraften producerade som aldrig förr, den totala elproduktionen är den högsta någonsin och elanvändningen minskade – vilket innebar att Sverige nettoexporterade rekordmycket el under 2019.
-
Mer solel och hållbara transporter genom energi- och klimatrådgivningSedan våren 2018 har Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare gått ihop i två gemensamma projekt om solel och hållbara transporter. Resultatet visar att projekten på ett effektivt sätt lyckats stötta privatpersoner, företag och organisationer i övergången till mer förnybara och klimatsmarta alternativ. Projekten har även lett till ett ökat intresse för energi- och klimatrådgivningen i allmänhet.
-
Så här måste energiomställningen accelerera – för klimatets skullAlla delar av samhället kommer att beröras av den energiomställning som behövs för att möta klimatutmaningen. Ny kunskap, kompetens och nya lösningar behövs på många områden, och lösningarna måste slå igenom snabbare än i dag. Därför vill Energimyndigheten satsa mer på forskning och innovation.
-
Ett år senare - 10 000 fler nätanslutna solcellsanläggningarAntalet nätanslutna solcellsanläggningar har ökat med drygt 67 procent mellan 2017 och 2018. Hälften av den installerade effekten i Sverige finns att hitta i Västra Götalands län, Skåne län, Stockholms län och Östergötlands län. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.
Visa fler nyheter